Societat
Imatge de la nova campanya de la DGT
Foto: Imatge de la nova campanya de la DGT | DGT
Accidents de trànsit

L'última campanya de la DGT indigna les víctimes dels sinistres de trànsit

Temps de lectura: 3 minuts
Imatge de la nova campanya de la DGT
Foto: Imatge de la nova campanya de la DGT | DGT

L'última campanya de la DGT difosa als mitjans de comunicació per conscienciar i prevenir els sinistres de trànsit no ha agradat gens a les víctimes. La indignació entre un grup de familiars ha estat tan gran que STOP Accidentes, la plataforma que agrupa els familiars dels morts a les carreteres a Espanya, ha enviat una carta al director de la Direcció General de Trànsit, Pere Navarro, on mostren el seu malestar del vídeo, que se centra en el perill de l'alcohol.

Context: El vídeo mostra tres conductors amb les seves víctimes al costat ensangonades i recrea una hipotètica conversa entre l'homicida i la persona que ha matat.

  • "Quan mates a algú a la carretera, el mates tots els dies de la teva vida", diu el lema de la campanya.
  • Els tres personatges (Cristina, Martín i David) parlen anys després amb el Lolo, el Juan i el Carlos en un breu diàleg on mostren l'angoixa emocional, la culpa, el retret, l'ansietat i l'estrès posttraumàtic que pateixen. 

Què diuen? STOP Accidentes considera que transmet un "doble missatge confús i poc respectuós amb les víctimes". La carta, a la que ha tingut accés Principal, denuncia el següent: 

  • "La realització del vídeo no ha sabut transmetre un missatge que té força: si mates a algú i ets responsable ho tindràs present tots els dies de la teva vida. És veritat, és un missatge que hem vist molts cops. [...]  Sembla que la víctima està gairebé disculpant-lo. Senzillament en el vídeo sobra la víctima. ESTÀ MORTA.
  • "Visualitzar l'entorn que rodeja l'homicidi al saló de la seva casa, o parlant amb la víctima a la cuina crea un ambient de massa tranquil·litat, de conversa... i sobretot la presència de la víctima no s'entén".
  • "Falta l'altra part, que ensenyin els familiars de les víctimes que pateixen tota la vida per l'absència del seu ésser estimat perquè li han arrabassat la vida d'una persona innocent plena de vida i de projectes".

En detall: Les víctimes subratllen que segueixen estant "desprotegides per una justícia garantista per l'infractor" i que els familiars mai escolten el perdó.

  • "Ens sentim impotents i indignades davant d'una societat indiferent davant la violència vial"
  • "Les víctimes no ens sentim representades".

Qui és qui: Una de les veus més crítiques amb aquest anunci institucional és la Maria Pilar Rosanes, mare del Josep Boan, a qui van matar amb tan sols 20 anys atropellat mentre conduïa la seva moto a Galícia amb el seu pare. El conductor, l'Asier, condemnat a dos anys de presó per un delicte d'imprudència greu, esquivarà la presó perquè no té antecedents.

  • Fa uns dies, la Pilar denunciava en diversos textos a Twitter on responia el compte de la DGT:
  • "De veritat penseu que l'homicida sempre es mostra penedit? Quants cops hem de soportar que ens humiliïn? 
  • "Contemplo, atònica, com la DGT ha assegut el meu fill, Josep, un extraordinari jove de 20 anys, al costat del seu homicida".
  • "L'homicida es lamenta de no poder dormir, d'haver de somiar cada nit amb el meu fill, que segueixi allà assegut perquè un publicista sense escrúpols li ha donat el paper secundari en una tragèdia de la qual ell no és el protagonista".
  • "Senyors de la DGT, els homicides no són les víctimes de les tragèdies que ells provoquen. Vostès han ignorat el nostre dolor, un dolor indescriptible. 
  • "Els nostres fills tenien nom, rostre, vida... Es diuen Mario, Natalia, Edu, Biel, Marta, Josep... i  QUI ELS HA MATAT. ENS MATA A NOSALTRES CADA DIA" .
Categoria: Societat
Etiqueta: Accident