Societat
Una piscina a Manresa
Foto: Una piscina a Manresa | Nia Escolà / ACN
Igualtat

El Govern vol estendre el dret a fer topless a les piscines comunitàries

Temps de lectura: 3 minuts
Una piscina a Manresa
Foto: Una piscina a Manresa | Nia Escolà / ACN

El Govern està treballant per estendre el dret a fer topless a les piscines comunitàries a través dels administradors de finques, que seran els que hauran de garantir que no hi hagi casos de discriminació.

Per què és important? Els casos de discriminació en espais com les piscines públiques no són anecdòtics i, de fet, l'associació Mugrons Lliures ja fa sis anys que lluita contra el lema "o et tapes o marxes".

Què en sabem? El Departament d'Igualtat i Feminismes ha posat en marxa una campanya informativa on es recorden els drets dels usuaris de piscines públiques i comunitàries.

  • Així, cap d'ells pot prohibir el topless, l'alletament a un infant ni altres situacions de discriminació, emparades per la llei vigent, com podria ser prohibir l’accés amb vestits de bany que tapin més parts del cos o impedir l’entrada a cap col·lectiu pel seu origen o ètnia.
  • Enguany, a més, s'ha volgut anar més enllà. En el cas de les piscines comunitàries, també s'ha començat a treballar amb els col·legis d'administradors de finques de Catalunya per garantir que la normativa també es complirà en aquests espais privats.

Les sancions: Les sancions tenen una forquilla que van des dels 300 euros fins als 500.000 euros en funció de la gravetat. La consellera ha recordat que els particulars poden denunciar-ho a l'oficina de forma presencial o telemàtica i que altres denúncies també els han arribat de forma pública en campanyes com Mugrons Lliures.

  • D'altra banda, la consellera d'Igualtat, Tània Verge, ha remarcat que l'objectiu final no és posar sancions sinó "impulsar canvis socials i culturals per erradicar les discriminacions i deixar de naturalitzar-les".

En detall: "La meva piscina no discrimina. A les piscines de Catalunya hi ha lloc per a totes i tots" és el lema dels cartells que el departament farà arribar a tots els ajuntaments perquè els col·loquin a les piscines municipals.

  • La campanya també vol ser una crida a aquelles persones i col·lectius que fins ara s’han sentit exclosos o que han sentit que no hi havia lloc per a elles a les piscines.

D'on venim? A finals de juny, el Govern va estendre el dret a fer topless a totes les piscines públiques. Fins ara estava prohibit en molts municipis, però el Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat va establir que "és discriminatori" prohibir-ho.

Què fer si et prohibeixen fer topless? En cas de patir una discriminació cal notificar-ho a l'oficina d'Igualtat de la Generalitat o de l'Ajuntament, que aplicarà la sanció pertinent.

Categoria: Societat