Societat
Salut pública

Burundanga en unes galetes: les retiren dels supermercats per contenir droga

Temps de lectura: 1 minut

Les autoritats sanitàries han retirat unes galetes de xocolata sense gluten de la marca Gerblé per estar contaminades amb la droga popularment coneguda com a burundanga.

En detall: S'ha detectat presència d'escopolamina, també coneguda com a burundanga, una droga psicotròpica que provoca una mena de paràlisi mental a qui en pren. De moment, no s'ha registrat cap persona afectada pel seu consum.

  • Es tracta d'un lot provinent de França, amb número 51914913 i amb data de caducitat 20/09/2023. Està presentat en un envàs de cartró i conté 150 grams.
  • La Xarxa Europea d'Alerta Alimentària (Rasff, per les sigles en anglès) ha catalogat aquesta amenaça dins del grup de "riscos seriosos". 
  • Les autoritats recomanen a les persones que tinguin les galetes d'aquest lot a casa seva que no les consumeixin i que les llencin a les escombraries.

L'explicació: La Unió Europea ha activat cinc alertes de seguretat alimentària aquest 2023 per presència de burundanga. Totes estan relacionades amb la farina de teff, un cereal sense gluten que es cultiva principalment a Etiopia i Eritrea, i que ja comença a cultivar-se a Europa.

Context: Ha estat l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) el primer estament a donar la veu d'alarma; ho va fer el 30 de juny i, després, ho ha fet la Rasff. L'empresa també va notificar aquest problema de contaminació arran dels seus autocontrols.

Visió global: A més d'Espanya, les galetes també han estat distribuïdes a Andorra i França. Per la seva banda, també Alemanya està fent un seguiment de l'alerta.

Categoria: Societat
Etiquetes: Alimentació Droga