Societat
Galetes
Foto: Galetes | Unsplash
Investigació

Menjar aliments ultraprocessats perjudica la salut mental dels joves

Temps de lectura: 2 minuts
Galetes
Foto: Galetes | Unsplash

Una investigació ha determinat que el consum en major quantitat d'aliments i begudes ultraprocessats està relacionat amb tenir més problemes de salut mental en adolescents.

Per què és important? La importància de tenir una alimentació saludable és cada vegada més evident, igual com els problemes de salut, física i ara mental, que pot suposar el consum d'ultraprocessats. El moviment realfood, de fet, un de molt estès a la societat, defensa una dieta completament lliure de productes ultraprocessats.

En detall: La investigació mostra una associació directa entre nu elevat consum d'aliments i begudes ultraprocessades, el malestar emocional i els problemes de conducta, així com l'associació amb el baix estat d'ànim que van declarar els adolescents que van participar de l'estudi.

En dades: El consum mitjà és de 7,7 ultraprocessats: la majoria assegura consumir embotits, galetes i carns processades (50% - 60%).

  • També productes de xocolata, aperitius, begudes de xocolata i salses (40% - 50%).
  • Pel que fa a iogurts de gustos, pans processats, brioixeria, cereals ensucrats, refrescs, sucs de fruita envasats i patates fregides de bossa, en consumeixen entre un 30% i un 40%.

A més, pel que fa al consum de fruita i verdura, els adolescents han declarat un consum mitjà d'1,93 racions per dia, "molt lluny" de les 5 racions al dia recomanades.

  • A més, l'activitat física que asseguren fer és en 2,9 dies a la setmana.

Context: Un 26,2% dels participants presenta algun tipus de problema psicosocial: un 33,9% en relació amb el malestar emocional, principalment depressió o ansietat; un 9,5% referent a problemes d'atenció; i un 3,9% relacionat amb problemes de tipus conductual.

Qui? L'estudi l'han dut a terme des de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona i l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona.

Categoria: Societat