Societat
Usuàries fent servir les màquines de peses
Foto: Usuàries fent servir les màquines de peses | Carlota Serarols / Ajuntament de Barcelona
Feminisme

Què pots fer davant de les mirades assetjants d'homes al gimnàs?

Temps de lectura: 4 minuts
Usuàries fent servir les màquines de peses
Foto: Usuàries fent servir les màquines de peses | Carlota Serarols / Ajuntament de Barcelona

L'assetjament als gimnasos és una realitat gens anecdòtica, però invisibilitzada. La cosificació de la dona i la sexualització de l'esport són problemes que afecten moltes usuàries de centres esportius, només cal treure el tema en un grup de dones per comprovar que la majoria s'han sentit incòmodes al gimnàs en ser observades per homes. Si bé, i com passa amb la majoria de violències contra la dona, les denúncies no reflecteixen la realitat.

Per què és important? Unes 7 de cada 10 dones asseguren haver viscut situacions intimidatòries al gimnàs, segons dades d'un estudi de l'empresa Fit Rated sobre assetjament sexual als gimnasos. Encara són poques les dades específiques sobre aquesta realitat.

Context: Existeix un hashtag viral a Tiktok, #GymCreep (Fastigós del gimnàs), amb què més de dos milions de dones van compartir l'assetjament que estaven patint al gimnàs.

  • Les dones es gravaven mentre entrenaven per enregistrar els homes que les miraven i ho compartien a les xarxes socials.
  • La quantitat de vídeos va ser tal que es va considerar un #MeToo dels gimnasos.

@songetac It’s actually annoying, the last time I tried to expose this guy tiktok took it down #gym #cantstretchinpeace #creepy #fyp #lafitness ♬ Somebody's Watching Me - Rockwell

@ednaly.meza Like I get it, it’s impossible not to look but that’s TOO much🤮 #creepy #gymtok #viral ♬ Forever - Labrinth

En dades: L'estudi de l'empresa Fit Rated exposa que pràcticament totes les dones se senten incòmodes si algú les mira mentre fan esport.

  • En conseqüència, una de cada quatre dones deixa d'anar al gimnàs, un 40% canvia de centre i dues de cada tres comencen a fer servir auriculars per aïllar-se de la situació.
  • Només un 8% ha confrontat l'assetjador que les està mirant fixament mentre entrenen.

En resposta? La por a la incomprensió, la por a l'assetjador, i la vergonya, són només algunes de les variables que influeixen al fet que les dones no denunciïn.

  • Per això és important conèixer els mecanismes que tenen els gimnasos per fer front a aquestes situacions.

En detall: Existeixen diferents protocols elaborats per l'Ajuntament de Barcelona que apliquen a tots els centres esportius municipals. Aquests protocols tenen una part important dedicada a la prevenció i, per tant, determinen què ha de fer el CEM per prevenir que es produeixi violència al seu centre.

  • El Protocol per a la prevenció, la detecció i l’acció contra violències sexuals envers persones adultes als equipaments esportius municipals recull específicament que "mirar lascivament el cos" és assetjament sexual no verbal.
  • Aquest protocol estableix que identificar situacions de risc, com ara entrevistes en espais tancats, i crear normes internes, són mesures per reduir les situacions de risc. En contempla una llarga llista.
  • A més, diu que "els equipaments han de facilitar al màxim la visibilitat dels espais d’activitat i dels serveis complementaris i permetre la transparència com a factor de prevenció".
  • El document explica, també, com ha de reaccionar i a qui pot contactar el gimnàs en cas de rebre una denúncia per un cas d'assetjament a les seves instal·lacions.

També existeix el Protocol per a la prevenció, detecció i acció dels maltractaments i de les violències sexuals a infants i adolescents.

  • Contempla accions preventives com ara facilitar la visibilitat per facilitar la detecció, les activitats amb infants s'han de fer en espais visibles, i respectar la voluntat dels infants i adolescents sobretot en activitats de contacte, entre altres mesures.

A més, molts CEMs estan inscrits al Circuit contra la violència masclista i el Circuit contra la LGBTI-fòbia.

  • Els circuits són protocols que posen en contacte, a més, diverses institucions per facilitar l'abordatge del cas.

A Barcelona: Hi ha alguns gimnasos exclusius per a dones, que fomenten un entorn segur per a les usuàries. Tot i això, l'oferta és escassa i concreta, de centres de ioga, clubs, o espais per a fer un esport específic.

Què pots fer davant de les mirades assetjants d'homes al gimnàs? Així doncs, si pateixes aquest tipus d'assetjament, o qualsevol altra, pots adreçar-te a la teva persona de referència al gimnàs, ja sigui entrenadora, professora, recepcionista, o personal divers.

  • Aquesta et derivarà al delegat responsable d'atendre l'assetjament i vetllarà per la teva comoditat i seguretat.
  • Des del gimnàs activaran el protocol i prendran les mesures pertinents.