Societat
Ple al Parlament de Catalunya
Foto: Ple al Parlament de Catalunya | Parlament de Catalunya
Violència de gènere

Fins a 103.000 euros d'ajudes per a víctimes de la violència masclista a Catalunya

Temps de lectura: 2 minuts
Ple al Parlament de Catalunya
Foto: Ple al Parlament de Catalunya | Parlament de Catalunya

La Generalitat augmentarà les ajudes per a les víctimes de violència masclista al nostre país després que ho hagi aprovat el Parlament. Tots els grups polítics, excepte Vox, han votat a favor d'aquesta mesura. Ciutadans, però, s'ha abstingut, com també ho ha fet el diputat no adscrit Antonio Gallego.

Per què és important? La xacra de la violència masclista continua colpejant Catalunya, així com la resta de l'estat espanyol. 

  • Aquest 2023 ja han mort 24 dones assassinades i, des de 2003, any en què es tenen registres, n'han mort 1208.

Què en sabem? La Generalitat destinarà un mínim de 17.000 euros anuals a ajudar les víctimes.

  • Aquesta xifra és el doble de l'indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC).
  • Pels fills de les víctimes mortals menors de 26 anys rebran fins a 103.260 euros.
  • Les dones amb fills morts per la violència vicària (quan l'home mata el fill per danyar la parella) rebran 51.630 euros. 

En detall: El Govern també inclou mesures perquè l'autor o inductor de violència masclista no pugui administrar les indemnitzacions pels fills menors, amb la suspensió cautelar de les ajudes quan tinguin 18 anys.

Què diuen? La disputada del PSC Beatriz Silva ha assegurat que "els feminicidis són la forma més extrema de la violència masclista", "l'expressió més dramàtica de la desigualtat entre homes i dones" i "l'expressió d'un terror que soscava la democràcia".

  • La diputada defensa que la Generalitat destini recursos, perquè hauria de ser una "prioritat de totes les administracions" públiques.

A més: El Parlament també ha aprovat la reforma de la llei de 2008 del dret de les dones a erradicar la violència masclista, impulsada pel PSC. 

  • Aquesta reforma, però, s'ha aprovat amb un text alternatiu d'ERC i Junts.
  • De nou, l'extrema dreta de Vox ha estat l'única formació política que s'ha oposat a aquest text. Des d'aquesta formació han arribat a denunciar la "crueltat de la ideologia de gènere" i han afirmat que aquesta representa un "retrocés" per la igualtat entre homes i dones.