Societat
Veïns de Girona en la concentració contra el darrer crim masclista a la ciutat
Foto: Veïns de Girona en la concentració contra el darrer crim masclista a la ciutat | David Borra / EFE
Violència masclista

Consternació a Girona pel darrer crim masclista: 300 persones participen en el minut de silenci

Temps de lectura: 2 minuts
Veïns de Girona en la concentració contra el darrer crim masclista a la ciutat
Foto: Veïns de Girona en la concentració contra el darrer crim masclista a la ciutat | David Borra / EFE

Unes 300 persones s'han concentrat aquest divendres al migdia davant de l'edifici de l'Ajuntament de Girona per condemnar el darrer crim masclista d'una jove de 27 anys en mans de la seva exparella.

Per què és important? Ja són 8 les dones mortes a Catalunya des del gener en mans de la seva parella o exparella per violència masclista. El nombre de dones assassinades per violència de gènere a Espanya ascendeixen a 30 en 2023 i a 1.214 des de 2003.

Què en sabem? L'acte ha començat amb la lectura d'un manifest que ha llegit la regidora d'Igualtat de l'Ajuntament de Girona, Mariona Salvador. L'alcalde de la ciutat, Lluc Salellas, ha intervingut després del minut de silenci.

  • La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge també ha estat present a la concentració i ha recordat totes les dones assassinades enguany a Catalunya.
  • El minut de silenci ha estat força emotiu i s'han aplegat veïns i veïnes de Girona. A més, mitja hora més tard de la convocatòria a l'ajuntament, veïns i veïnes del barri de Sant Narcís s'han concentrat també per condemnar els fets.

Què han dit? 

  • "Avui malauradament és la Carla, però també ha estat la Ruth, l'Elisabet, l'Arantxa, la Sandra, la Kirsty, la Lídia i la Francy. Això no pot ser", ha defensat la consellera Verge.
  • "Tenim molta feina a fer i faig una crida a tots els homes del país, jo inclòs, per canviar-nos i canviar el sistema i garantir que les dones puguin viure lliurement a Girona i a Catalunya", ha expressat l'alcalde de Girona.

El més nou: Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest matí l'exparella de la víctima com a presumpte autor de la seva mort.

  • La investigació està a càrrec de la Divisió d'Investigació Criminal que ha estat qui ha determinat que es tractava d'un crim masclista. 

Context: La policia va rebre un avís cap a les 17:30 d'aquest dijous 27 de juliol i es van desplaçar fins al lloc dels fets. 

  • El cos es va trobar a l'interior d'un pis i els efectius del Sistema d'Emergències Mèdiques van confirmar la mort de la noia. 

On demanar ajuda? Les dones que creguin que puguin estar patint violència masclista poden demanar ajuda al telèfon d'atenció i informació: 900 900 120. En cas d'emergència també es pot trucar al 112. Per demanar informació i assessorament es pot recórrer al WhatsApp 601 00 11 22.