Societat
Una dona obre amb les claus la porta d'un pis
Foto: Una dona obre amb les claus la porta d'un pis | Mariona Gil / Ajuntament de Barcelona
Habitatge

Els joves no s'independitzen fins als 30 anys: L'edat més alta de les últimes dècades

Temps de lectura: 2 minuts
Una dona obre amb les claus la porta d'un pis
Foto: Una dona obre amb les claus la porta d'un pis | Mariona Gil / Ajuntament de Barcelona

L'edat en què els joves es poden emancipar és cada vegada més alta. El segon semestre de 2022 la dada es va situar en els 30,3 anys, la xifra més alta de les últimes dues dècades. Són dades de l'Observatori d'Emancipació del Consell de la Joventut d'Espanya.

Què en sabem? Les pujades dels preus del lloguer i l'habitatge van fer impossible que les persones joves es poguessin emancipar sense sobreendeutar-se. Això va fer que el percentatge de joves que es van emancipar fos només del 15,9%.

  • Per contra, a la Unió Europea l'any va acabar amb un 31,9% de joves emancipats, el doble.
  • A Catalunya, però, la taxa d'emancipació va créixer dos punts fins al 20,2%.

Catalunya: És la comunitat autònoma amb més joves emancipats de l'Estat. Un fet que no passava des de començaments de 2020 quan més del 20% dels joves havia aconseguit independitzar-se.

  • Això sí, més del 80% dels joves vivien en pisos compartits i havien de fer un esforç econòmic cada any més important. 

En detall: l'informe detalla que "tenir feina no és suficient per poder accedir a un habitatge a Espanya".

  • Tot i que el salari mitjà d'una persona jove va pujar un 4,6%, fins als 13.079 euros nets a l'any, el preu dels habitatges de lloguer ho va fer un 7, 55%.
  • Així, el lloguer mitjà d'un habitatge es va quedar en 912 euros, fet que obligaria a dedicar el 83,7% del sou a una persona que vulgui llogar-lo sola.
  • Sumant els 141 euros que costen de mitjana els subministraments i els serveis d'un habitatge, suposarien 1.053 euros al mes, el 96,6 % del sou d'una persona jove.

A més, l'informe assegura que tenir estudis superiors tampoc no garantia poder emancipar-se.

  • Només el 22,9% dels joves que havien completat ensenyaments de formació professional de nivell superior o estudis universitaris s'havien pogut emancipar. 
  • Una de cada cinc persones de menys de 30 anys amb un lloc de feina es trobava en situació de pobresa o en risc d'exclusió social.

Què diu l'estudi? "Les persones joves a Espanya no es poden emancipar fins que deixen de ser joves. Això és un símptoma molt preocupant que demostra que els problemes estructurals de la joventut segueixen molt presents i condicionen la vida adulta", assegura l'Observatori, que afegeix que pels joves espanyols "independitzar-se és pràcticament una quimera".

Categoria: Societat
Etiquetes: Habitatge Lloguer