Economies
Una dona obre amb les claus la porta d'un pis
Foto: Una dona obre amb les claus la porta d'un pis | Mariona Gil / Ajuntament de Barcelona
Sector immobiliari

Canvis en el preu de l’habitatge pels tipus d’interès i la inflació

Actualitzat: Dijous, 29 de juny de 2023. 20:30
Temps de lectura: 2 minuts
Una dona obre amb les claus la porta d'un pis
Foto: Una dona obre amb les claus la porta d'un pis | Mariona Gil / Ajuntament de Barcelona

El sector immobiliari preveu una caiguda moderada dels preus i les operacions de compravenda d'habitatges a mitjà termini. Anticipen una disminució de les transaccions de fins al 30%.

Què en sabem? El president de les associacions d'agents de la propietat immobiliària d'Espanya i Catalunya (ANAI i AIC, respectivament), Vicenç Hernández, ha explicat que el retrocés de les transaccions pot arribar al 25-30%.

  • "Hi ha una desacceleració de la pujada. Si continuem així, i cauen les inversions i les operacions, irremeiablement el preu haurà de caure", ha detallat.
  • Tal com ha dit, la caiguda dels preus no serà "forta" i rondarà el 5%. Entre els motius d'aquesta moderació hi ha la inflació i la sobtada pujada dels tipus d'interès del BCE.

D'on venim? El Banc Central Europeu (BCE) ha tornat a apujar el tipus d'interès bàsic en 0,25 punts, fins al 4%, situant-lo d'aquesta manera en el nivell més alt des del juny de 2007.

  • Els experts de l'entitat esperen que els preus s'incrementin un 5,4% de mitjana l'any 2023, mentre que pel 2024 i el 2025 les projeccions apunten a encariments del 3% i el 2,2%, respectivament.

Previsions: "No cal ser vident per veure que una pujada dels tipus d'interès té una repercussió molt forta. En aquest sector hi ha una correlació molt forta entre tres variables: tipus d'interès, rendibilitat dels fons sobirans i la inflació", ha explicat Hernández.

  • "Aquestes tres dades, el que ens donen a entendre a partir del segon semestre de l'any passat és que cauria el nombre d'operacions", ha ressaltat Hernández.
  • A parer seu, la "sorpresa" del sector és la "resistència" dels preus dels immobles. Tal com apunta l'expert immobiliari, encara no s'ha registrat una dada negativa de preus, però sí una moderació clara en les pujades.
Categoria: Economies
Etiquetes: Habitatge Economia