Societat
Imatge d'un llit d'hospital
Foto: Imatge d'un llit d'hospital | Flickr
Investigació

Un estudi assegura que la covid ha reduït les desigualtats en salut a Espanya

Temps de lectura: 2 minuts
Imatge d'un llit d'hospital
Foto: Imatge d'un llit d'hospital | Flickr

Un estudi de l'Hospital del Mar Research Institute ha conclòs que el coronavirus ha reduït les desigualtats en salut en funció del nivell educatiu a Espanya.

El resultat: La investigació conclou que les dones amb més formació van ser les que van veure empitjorar més el seu benestar després del confinament estricte. El treball forma part del projecte Mindcovid, s'ha fet a partir de 2.000 enquestes telefòniques i s'ha publicat a 'International Journal for Equity in Health'.

Per què? El teletreball va tenir un efecte negatiu sobre les persones que havien de dur a terme les tasques de cura.

  • Alhora, les mesures econòmiques per pal·liar l'impacte econòmic de la pandèmia van tenir efectes positius.

En detall: Els punts més destacats són els del dolor o incomoditat i els d’ansietat i depressió. Les diferències entre les dones amb nivells educatius més baixos i més alts es van reduir un 7%, mentre que en els homes la reducció va ser més modesta (del 6% i del 3%, respectivament).

  • L'evolució dels problemes de salut va ser negativa a tots els grups, amb millors xifres en els homes que en les dones.
  • Les persones amb nivells educatius més baixos tenien un punt de partida pitjor, però les diferències es van mantenir estables respecte a les persones amb nivells educatius més alts en tots els àmbits analitzats.

L'explicació: El fet de tenir infants o persones grans a càrrec va impactar de forma més important en les dones que en els homes, grup sobre el qual el fet de tenir parella o familiars grans a casa va tenir un efecte protector.

  • En general, les dones van tenir més problemes de salut. També tenien unes condicions socioeconòmiques pitjors i una sensació de més desprotecció a la feina davant la pandèmia.
Categoria: Societat