Societat
Participants en la manifestació del Dia Internacional de les Dones a la plaça de Tetuan
Foto: Participants en la manifestació del Dia Internacional de les Dones a la plaça de Tetuan | Paula Jaume / Ajuntament de Barcelona
Agressió sexual

La Fiscalia alerta de l'"alarmant" augment del 45% d'agressions sexuals de menors

Temps de lectura: 2 minuts
Participants en la manifestació del Dia Internacional de les Dones a la plaça de Tetuan
Foto: Participants en la manifestació del Dia Internacional de les Dones a la plaça de Tetuan | Paula Jaume / Ajuntament de Barcelona

La Fiscalia General de l'Estat ha alertat d'un increment del 45,8% d'agressions sexuals de menors respecte del 2021. En el seu darrer informe, la Fiscalia avisa d'una "onada d'atemptats contra la llibertat sexual".

Per què és important? Les xifres representades en la memòria presentada en l'inici de l'any judicial assenyalen una clara tendència ascendent pel que fa a agressions sexuals que s'evidencia des del 2017.

Amb xifres: El 2022 el ministeri públic va investigar 974 casos d'agressions sexuals perpetrades per menors d'edat, davant dels 668 registrats el 2021, el que suposa un augment del 45,8%.

  • Aquestes agressions han augmentat un 116% des del 2017, amb un creixement anual des d'aquesta data.
  • També es van investigar 1,973 abusos sexuals comesos per menors de 18 anys en 2022, un 0,81% més que l'any anterior.
  • A més, els delictes d'agressions sexuals investigats, més enllà dels de menors d'edat, també han augmentat. Concretament, un 31,5% fins als 9.603 casos, més de dos mil per sobre del 7.302 del 2021.
  • Els abusos sexuals contra víctimes menors de 16 anys també augmenten un 2,86% i molt més les agressions sexuals a menors de 16 anys, un 36,44%.

En detall: El Ministeri Públic explica que l'entrada en vigor de la llei del 'només sí és sí' ha pogut tenir una incidència substancial en aquestes xifres, donat que ha unificat en un únic tipus penal els abusos i les agressions sexuals a partir del 6 d'octubre de 2022.

  • La Fiscalia reconeix que la llei ha posat en el punt de mira els delictes sexuals i que les campanyes de sensibilització són eficaces.
  • Aquesta sensibilització es tradueix en el fet que cada cop es denuncien més aquests delictes, així com "la repercussió mediàtica i social que han tingut determinats casos que han enfortit a les víctimes, animant-les a denunciar".

A la pràctica: La Fiscalia assenyala que les causes d'aquest increment són "complexes", però ho atribueix a la falta d'una adequada formació en matèria ètica-sexual i al consum inapropiat i precoç de material pornogràfic violent.

On demanar ajuda? Les dones que creguin que puguin estar patint violència masclista poden demanar ajuda al telèfon d'atenció i informació: 900 900 120. En cas d'emergència també es pot trucar al 112. Per demanar informació i assessorament es pot recórrer al WhatsApp 601 00 11 22.