Societat
Imatge d'arxiu d'una concentració de repulsa convocada pel Fòrum contra la Violència de Gènere de Tenerife
Foto: Imatge d'arxiu d'una concentració de repulsa convocada pel Fòrum contra la Violència de Gènere de Tenerife | EFE / Ramón de la Rocha
Violència masclista

Quatre crims masclistes en les últimes 72 hores

Actualitzat: Dimarts, 19 de setembre de 2023. 13:10
Temps de lectura: 3 minuts
Imatge d'arxiu d'una concentració de repulsa convocada pel Fòrum contra la Violència de Gènere de Tenerife
Foto: Imatge d'arxiu d'una concentració de repulsa convocada pel Fòrum contra la Violència de Gènere de Tenerife | EFE / Ramón de la Rocha

El ministeri d'Igualtat ha confirmat aquest dilluns quatre crims masclistes més en les darreres 72 hores a Espanya.

Per què és important? Després de confirmar-se aquests quatre casos, ja són 48 les dones que han estat assassinades en mans de les seves parelles o exparelles aquest 2023 i 1.232 des de 2003.

El més nou: Aquest dilluns a la nit els Mossos han indicat que investiguen com a crim masclista la mort d'una dona aquest diumenge a Tarragona.

  • Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest dilluns a Tarragona un home de 43 anys com a presumpte autor dels fets. Després de diverses gestions d'investigació, s'ha determinat que el cos presenta signes de criminalitat.
  • Si es confirma, seria la setena dona assassinada a mans de la seva parella o exparella aquest any a Catalunya.

Els darrers casos a Espanya:

  • L'últim cas de violència de gènere ha estat a Cieza, Múrcia. Els agents van trobar dissabte el cos d'una noia de 35 anys en un pou. Ara han detingut la seva exparella, qui ha passat a mans del jutge com a presumpte autor del crim.
    • Divendres, després que el germà denunciés la desaparició de la víctima, la policia va detenir el presumpte autor del crim per haver-se saltat una ordre d'allunyament, però el van deixar en llibertat.
  • Aquest passat divendres un home noruec de 82 anys ha estat detingut a Oriola, Alacant, per la mort de la seva parella, una dona britànica de 80 anys. En aquest cas, no existien denúncies prèvies per violència de gènere.
  • El mateix divendres trobaven el cadàver d'una dona de 51 anys juntament amb el de la seva parella, en un domicili de Castelló de la Plana.

Amb xifres: La delegada del govern espanyol contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, ha dit en roda de premsa que el setembre amb pitjors xifres pel que fa a víctimes va ser el 2018 amb 20 dones assassinades, seguit del 2010 i 2013 amb 8 assassinats. Aquest setembre ja són 8 les dones assassinades.

  • A més, també ha informat que un total de 13 dones van ser assassinades en feminicidis fora de l'àmbit de la parella o exparella a Espanya en el primer semestre de 2023.
  • Dels 13 casos registrats els primers sis mesos de l'any, la immensa majoria, vuit, han estat feminicidis familiars: quatre van ser comesos per un fill de la víctima i un per un net.
  • A aquests se sumen tres feminicidis sexuals comesos contra dones entre 41 i 50 anys que exercien la prostitució.

D'on venim? Aquest estiu de 2023 ha estat un dels més tràgics pel que fa a violència masclista dels darrers 20 anys. Les xifres d'aquest juliol i agost són les més altes de tot l'any.

  • Les dades confirmen que el factor estacional incrementa el risc de patir violència de gènere i és que entre juliol i agost s'ha registrat el 40% del total de dones assassinades en mans de les seves parelles o exparelles d'aquest 2023.

On demanar ajuda? Les dones que creguin que puguin estar patint violència masclista poden demanar ajuda al telèfon d'atenció i informació: 900 900 120. En cas d'emergència també es pot trucar al 112. Per demanar informació i assessorament es pot recórrer al WhatsApp 601 00 11 22.