Societat
Detall de la pancarta “Ni una menos, basta ya”, durant la concentració a la plaça de Sant Jaume en rebuig als darrers crims masclistes
Foto: Detall de la pancarta “Ni una menos, basta ya”, durant la concentració a la plaça de Sant Jaume en rebuig als darrers crims masclistes | Martí Petit / Ajuntament de Barcelona
Violència masclista

Sisè crim masclista d'agost a Espanya: Un home mata la parella a Béjar, Salamanca

Actualitzat: Dijous, 31 d'agost de 2023. 13:10
Temps de lectura: 3 minuts
Detall de la pancarta “Ni una menos, basta ya”, durant la concentració a la plaça de Sant Jaume en rebuig als darrers crims masclistes
Foto: Detall de la pancarta “Ni una menos, basta ya”, durant la concentració a la plaça de Sant Jaume en rebuig als darrers crims masclistes | Martí Petit / Ajuntament de Barcelona

Nou crim masclista aquest agost. Una dona de 36 anys ha mort aquest dimecres assassinada a casa en mans de la seva parella, un home de 49 anys, a Béjar, Salamanca.

Per què és important? Amb aquesta ja són 39 les dones que han mort per violència masclista a Espanya el 2023. Aquesta xifra representa nou més que en el mateix període de l'any passat i es tradueix en una dona assassinada cada sis dies.

  • Des de 2003, quan es van començar a recopilar dades, ja en són 1.222 dones.

Què en sabem? L'home ha matat la seva parella i després ha amenaçat de tirar-se d'un viaducte. La Policia Nacional ha rebut la trucada de l'home i han trobat la parella morta amb un cop al cap al domicili de l'agressor, qui s'ha acabat entregant als agents.

  • La subdelegació del govern espanyol ha dit que "el detingut tenia denúncies del 2005 per violència domèstica contra el seu pare i germà", però no en constava cap per part de la víctima.

Previsions: L'Ajuntament de Béjar ha decretat dia de dol per aquest crim masclista aquest dimecres i el dilluns, quan comencen les festes del municipi. Aquest migdia s'ha convocat un minut de silenci davant la Subdelegació del govern a Salamanca i un altre davant l'Ajuntament de Béjar.

En detall: Aquest agost ha estat un mes negre pel que fa a violència masclista, amb sis dones assassinades en mans de les seves parelles o exparelles.

  • Aquest fet ha dit al Ministeri d'Igualtat a convocar un comitè de crisi sobre violència masclista dilluns que ve, segons ha avançat la ministra Irene Montero. A la trobada participaran també Justícia, Fiscalia i les comunitats autònomes.
  • Montero ha recordat que l'estiu i les vacances són moments d'"especial risc" per l'augment de convivència.

D'on venim? Un d'aquests sis casos és el d'una dona a Jerez de la Frontera, a Cadis. Aquest dimecres el Jutjat d'Instrucció número quatre, en funcions de guàrdia, ha decretat l'ingrés a presó provisional, comunicada i sense fiança per l'home que va ser detingut pel cas.

  • El cos de la dona va ser trobat aquest diumenge passat amagat a gran profunditat en un pou agrícola de la localitat.

Situació actual: Aquest dimecres també s'ha conegut un altre crim i que, en cas de confirmar-se, podria suposar la segona víctima per violència de gènere d'avui i la setena d'agost. 

On demanar ajuda? Les dones que creguin que puguin estar patint violència masclista poden demanar ajuda al telèfon d'atenció i informació: 900 900 120. En cas d'emergència també es pot trucar al 112. Per demanar informació i assessorament es pot recórrer al WhatsApp 601 00 11 22.

Categoria: Societat