Societat
Audiència Nacional
Foto: Audiència Nacional
Ablació

Dos anys de presó per la mare d'una nena de Rubí per mutilar-li els genitals a Gàmbia

Temps de lectura: 2 minuts
Audiència Nacional
Foto: Audiència Nacional

La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha sol·licitat aquest dimarts una pena de dos anys de presó per a la mare de la nena de Rubí mutilada genitalment el 2015.

Per què és important? Els forenses que van examinar la menor adverteixen que podria patir complicacions genitals, urinàries, orgàniques i psicològiques a mitjà i llarg termini.

Què en sabem? La dona ha acceptat la petició de pena fiscal, després que el ministeri públic la rebaixés de 10 anys de presó, per a cada un dels pares només dos per a la mare, com a inductora d'un delicte de mutilació genital.

  • La dona, a qui s'ha deixat en suspens la condemna de presó, haurà de compensar a la seva filla amb 60.000 euros en concepte d'indemnització.
  • El fiscal també ha renunciat a la seva petició inicial de què es retirés la pàtria potestat de la filla als dos pares.
  • L'acord final contrasta amb les penes sol·licitades en l'escrit inicial, en el qual la Fiscalia acusava els dos progenitors del delicte de mutilació genital i on demanava una pena de 10 anys de presó per a cada un d'ells.

Els fets: El setembre de 2015 els dos processats van viatjar a Gàmbia juntament amb la seva filla de nacionalitat espanyola i que llavors tenia un any i sis mesos, i amb la seva germana.

  • Els pares van tornar amb la germana a Espanya, però van deixar a la menor a càrrec de l'àvia materna i va ser llavors quan, segons el fiscal, "els processats van demanar a un dels seus familiars, d'identitat desconeguda, que practiqués a la menor una mutilació genital de grau 3".
  • Sis anys més tard, aquesta ablació genital va ser detectada pels serveis socials del centre d'atenció primària de la localitat de Rubí durant una revisió pediàtrica.
  • Llavors, es va alertar als Mossos d'Esquadra que després d'obrir una investigació van remetre l'assumpte als jutjats.
  • Durant la investigació policial, es va saber que els serveis socials van informar que, en el compliment del protocol sobre mutilació genital, havien demanat als pares de la nena abans del viatge a Gàmbia un document on es comprometien a no realitzar l'ablació genital a cap de les seves filles menors.

En detall: L'escrit de la Fiscalia recull també que dos metges forenses van examinar a la menor i van detectar lesions que podrien comportar múltiples complicacions com infeccions, hemorràgies, augment de la vulnerabilitat d'infeccions de transmissió sexual, relacions sexuals doloroses, absència de libido i capacitat per excitar-se sexualment, entre d'altres.