Societat
Cartell del documental sobre el cas de l'Aula de Teatre de Lleida
Foto: Cartell del documental sobre el cas de l'Aula de Teatre de Lleida | Flickr
Agressió Sexual

Fiscalia denuncia el professor i dues exdirectores pel cas de l'Aula de Teatre de Lleida

Temps de lectura: 2 minuts
Cartell del documental sobre el cas de l'Aula de Teatre de Lleida
Foto: Cartell del documental sobre el cas de l'Aula de Teatre de Lleida | Flickr

La Fiscalia ha denunciat l’exdirector i professor de l’Aula de Teatre de Lleida Antonio Gómez per un delicte d’abús sexual i un altre de delicte continuat d’abusos sexuals. Les dues exdirectores, Mercè Ballespí i Mireia Teixidó, estan acusades també per "un delicte continuat d’omissió del deure d’impedir delictes" coneixien el que passava i no van actuar. La informació l'ha avançat el diari Ara, el mateix que va destapar el cas l'any 2020.

Per què és important? El cas es va poder reobrir després que es presentés una nova denúncia amb dues noves acusacions d'alumnes nascudes l'any 2000 que van patir agressions quan encara eren menors d'edat.

D'on venim? El cas es va destapar l'any 2020 al diari Ara, amb un reportatge d'Albert Llimós i Núria Juanico.

  • Un grup de nou dones el van denunciar per uns fets que van tenir lloc entre 2001 i 2008. Es van arxivar perquè es va considerar que havien prescrit.
  • Tot i això, la fiscal va comprovar que els testimonis de les nou joves eren veraços.
  • El professor en qüestió va marxar de l'Aula de Teatre de Lleida amb una indemnització, segons confirmen les investigacions del diari Ara.

Context: El cas de l'Aula de Teatre de Lleida no només va remoure el país quan es va conèixer, sinó que ha estat un referent per a la lluita feminista, ja que les 9 denunciants van explicar sense amagar-se el que havien viscut.

  • La cineasta Isabel Coixet va fer un documental sobre els fets amb els testimonis de les dones anomenat El Sostre Groc.
  • El 31 d'octubre de 2022 l'advocada penalista Carla Vall, en representació de l'Ajuntament de Lleida, va entregar a la Fiscalia el documental exposant que hi sortien noves víctimes dels abusos de Gómez que no havien denunciat i que parlaven de fets que no havien prescrit.
  • Avui s'ha conegut que la Fiscalia impulsarà la denúncia.