Societat
Pablo Hasel
Foto: Pablo Hasel
Tribunals

Estrasburg valida la pena de presó al raper Hasél: "És proporcionada"

Temps de lectura: 1 minut
Pablo Hasel
Foto: Pablo Hasel

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) avala la sentència espanyola al raper Pablo Hasél i justifica la seva pena de presó. 

Per què és important? L'Audiència Nacional va condemnar a Hasél per enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona i a les institucions de l'Estat. 

Què en sabem? El tribunal europeu considera que la sentència dels tribunals espanyols i la condemna a presó al cantant no va ser desproporcionada. 

  • Aquesta sentència ha sortit després que Hasél hagués presentat un recurs en contra de la condemna. El TEDH considera que el recurs "no té fonaments". 
  • En el recurs, Hasél al·legava que s'havia violat el seu dret a la llibertat de pensament i consciència, a la llibertat d'expressió, el dret a reparació i que s'havia limitat l'ús dels seus drets.

En detall: Segons la sentència europea, l'Audiència Nacional va tenir en compte en la condemna la jurisprudència del mateix tribunal.

  • El Tribunal assegura que “està d’acord” amb l’afirmació dels jutges espanyols que els comentaris i cançons del raper “incitaven al suport al terrorisme”.
  • “Les declaracions estaven a l’abast d’audiències àmplies i tenien la capacitat de comportar conseqüències nocives”, assegura Estrasburg.
  • Així, el TEDH creu que la valoració de la justícia espanyola va ser “raonable i proporcionada”.

Per acabar: Tot i això, el tribunal defensa que si Hasél no hagués tingut condemnes prèvies, no hauria entrat a presó per aquesta condemna.

  • L'Audiència Nacional va condemnar Hasél a dos anys de presó, però la sala d'apel·lacions va rebaixar la pena a nou mesos.