Societat
Diccionari
Foto: Diccionari | Pixabay
Llengua

'Viralitzar' i 'tieta-tieta', neologismes de l’any 2023

Temps de lectura: 2 minuts
Diccionari
Foto: Diccionari | Pixabay

Ja es coneixen les paraules guanyadores del neologisme d'aquest any 2023. La campanya per acostar la llengua als parlants ha registrat aquest any la xifra més gran de vots.

Per què és important? La campanya per escollir un neologisme cada any és una iniciativa que pretén fer visibles els termes que interessant a la societat i que acosten la llengua als parlants.

  • Enguany, 14.035 persones han participat en aquesta votació oberta, una xifra rècord fins ara.

Neologisme de l'any: Els mots 'viralitzar' (28,2 % vots) i 'tiet-tieta' (32,2 % vots) s’han imposat com els neologismes de l’any 2023, en la categoria de paraula nova i paraula corrent, respectivament.

  • 'Bot' i 'quiròfan' han quedat en segon lloc i en tercera posició 'hipersexualització'.

En profunditat: En la categoria de paraula nova, es podia votar "bot", "ecoansietat", "gazià-ana", "grassofòbia", "hipersexualització", "nit tropical", "refugi climàtic", "sexoafectiu-iva", "superilla" i "viralitzar".

  • I en la categoria de paraula corrent: "bici", "brutal", "friqui", "gorro", "guai", "plataforma", "porno", "quiròfan", "tiet", "xarxa social".

Què esperar? L'Institut d'Estudis Catalans té ara el compromís d’analitzar les dues paraules guanyadores amb atenció especial per mirar d’incorporar-les en el diccionari normatiu (DIEC2).

Context: La votació es fa a partir d’una llista de deu candidats per a cada categoria, que seleccionen les institucions organitzadores tenint en compte l’impacte que han tingut en l’ús.

  • La característica que tenen en comú les deu paraules de cada llista és que no són al diccionari i que, per tant, són neologismes des del punt de vista lexicogràfic.

D'on venim? L'any passat, "birra" va ser la paraula triada com a neologisme del 2022, amb gairebé 14.000 vots, el 32% del total. Les altres paraules o conceptes més votats van ser "salut mental" (19,6%), "tuti" (11,9%), "violència vicària" (8,4%) i "poliamor" (8,4%).

  • Altres paraules guanyadores han estat, "estelada" (2014), "dron" (2015), "vegana" (2016), "cassolada" (2017), "sororitat" (2018), "emergència climàtica" i "animalista" (2019), "coronavirus" (2020) i "negacionisme" (2021).
Categoria: Societat
Etiqueta: Llengua