Societat
Dani Alves amb la seva mare, Maria Lucia Alves
Foto: Dani Alves amb la seva mare, Maria Lucia Alves | Instagram
Cas Alves

La Fiscalia estudia accions legals contra la mare d'Alves per difondre imatges de la víctima

Temps de lectura: 2 minuts
Dani Alves amb la seva mare, Maria Lucia Alves
Foto: Dani Alves amb la seva mare, Maria Lucia Alves | Instagram

La Fiscalia de Barcelona estudia emprendre accions legals contra la mare de l'exfutbolista Dani Alves, després que publiqués un vídeo amb dades personals de la víctima.

Per què és important? La filtració de dades per part de Maria Lucia Alves pot constituir un delicte de revelació de secrets, que en aquest cas vulnera el dret a la intimitat de la víctima.

Què en sabem? La Fiscalia està estudiant la difusió de dades personals de la jove que va denunciar Dani Alves per una violació a la discoteca Sutton de Barcelona.

  • El jutjat de Barcelona que ha investigat el cas va demanar a les parts que preservessin la imatge i la identitat de la víctima, i fins ara no s'havia filtrat ni el nom ni cap fotografia seva.

En paral·lel, l'advocada de la víctima ja hauria denunciat la mare i el diari La Razón, per revelar i difondre la seva identitat, segons avança el diari Ara.

Els fets: A través de les xarxes socials, la mare de l'exfutbolista ha compartit dades privades com el nom complet, fotografies i vídeos de la jove.

  • A més, la mare aprofita la publicació per defensar el seu fill, amb el discurs d'una advocada brasilera que reivindica la innocència de l'exfutbolista.

Què diu la llei? La filtració de dades pot constituir un delicte de revelació de secrets, que en aquest cas vulnera el dret a la intimitat de la víctima, tal com ha apuntat l'advocada Carla Vall, consultada per Principal.

  • Ja hi ha jurisprudència sobre casos similars anteriors, com el conegut com el cas Iveco per la filtració d'un vídeo sexual d'una treballadora, o la difusió de dades de les víctimes de La Manada i dels tres exfutbolistes de l'Arandina.
  • La LOGILS —coneguda com la Llei del Només sí és sí—  preveu en el seu articulat una menció expressa sobre situacions d'aquest tipus tant a nivell de delicte com de protecció de dades.

Què diuen? L'exministra d'Igualtat, Irene Montero, s'ha pronunciat sobre els fets i ha lamentat que "es tracta, un cop més, de cultura de la violació".

  • "Vigilar, investigar i qüestionar una dona víctima de violència sexual per com es comporta abans, durant o després de l'agressió és cultura de la violació", diu l'exministra.
  • "Ho han fet amb Jenny Hermoso i també amb la víctima de la Manada. Ho fan amb moltes víctimes, per disciplinar-nos totes i que guardem silenci", afegeix.