Societat
Foto: Sebastián Gallardo, metge especialista en medicina interna | 8tv.cat
Sanitat

Gallardo, metge de família: "La vida humana cada vegada importa menys als polítics"

Temps de lectura: 3 minuts
Foto: Sebastián Gallardo, metge especialista en medicina interna | 8tv.cat

Per què tornem a tenir els nostres hospitals saturats? És la pregunta que durant aquests dies està passant pel cap a molts dels ciutadans, després que les infeccions respiratòries hagin augmentat sense fre a Catalunya. 

Per què és important? Els sanitaris ja fa molt temps que avisen que la sanitat a Catalunya i també arreu d'Espanya perdrà a milers de professionals a causa de la jubilació abans del 2027 i que els qui marxin no tindran un relleu. 

  • El sistema sanitari, a hores d'ara, torna a estar al límit amb les urgències saturades i la falta de professionals als centres de salut. 

En detall: "Qui atendrà, d'aquí a uns anys, a una població que haurà envellit encara més si els professionals no existeixen?", lamenta Sebastián Gallardo, metge especialista en medicina interna, al programa 'Queremos Opinar' de 8TV. 

  •  Els pocs professionals que queden "estan sent molt maltractats", assegura Gallardo. A més, explica que els països europeus s'estan "rifant" els nostres professionals oferint-los un sou quatre vegades major que el que tenen ara a Espanya. 
  • "Els nostres professionals estan penjant la bata per marxar a un altre lloc on són respectats i ben tractats com a professionals".
  • A Alemanya, el sou mitjà d'un metge pot variar dels 4.000 euros al mes als 9.000. A Espanya, les mitjanes situen el salari en 32.750 euros a l'any.  

Els motius: Per a Sebastián Gallardo, aquesta situació als polítics "tant els hi fa", tant si són polítics "d'una banda com d'una altra". 

  • El metge explica que també s'han incrementat el nombre d'abandonaments professionals i el nombre de professionals amb depressió. "Estem jugant a politiqueigs absurds perquè la vida humana cada vegada importa menys a nivell individual". 
  • Gallardo posa un exemple molt clar: el pilot d'un avió que viatja de Barcelona a Amèrica i que ha estat 12 hores pilotant, quan arriba a la destinació, té 3 o 4 dies de descans. El metge que ha fet una guàrdia de 24 hores només té 8 hores per descansar. I això si no ha de doblar torn. "Per què?", pregunta Gallardo, "perquè l'avió val molts milions". 
  • "Això és una vergonya i els qui estan dirigint el país no els importa gens", denuncia el professional. "Populisme tot el que vulguis, però reformes importants no n'hem vist ni una". 
  • "Tu saps el que significa arribar a casa després d'una jornada visitant pacients i posar-te a plorar pensant en les vegades que l'has cagat aquell dia i que no ho has pogut fer millor senzillament perquè no has tingut temps ni els mitjans necessaris per fer-ho?", lamenta.  

Per acabar: Sebastián Gallardo critica als qui diuen que l'única solució és concertar els centres en públics i privats. 

  • "El que necessitem és un projecte on tots han de posar-se d'acord i planejar el futur de demà, el d'aquí a 10 anys i el d'aquí a 20."
  • A més, denuncia que els ciutadans "tampoc ho estem exigint amb la força que és necessària". 

 

 

Categoria: Societat
Etiquetes: Salut Hospitals