Societat
Infermeres en vaga
Foto: Infermeres en vaga | Infermeres de Catalunya
Infermeres

Salut necessitarà el govern espanyol per aturar la vaga d'infermeres

Temps de lectura: 3 minuts
Infermeres en vaga
Foto: Infermeres en vaga | Infermeres de Catalunya

El Departament de Salut calcula que la reclassificació de les infermeres en la categoria A1 tindria un cost d’entre 300 i 350 milions d’euros anuals.

El conseller de Salut, Manel Balcells, considera aquesta xifra del tot inassumible sense el suport econòmic del govern espanyol. 

Per què és important? Tot i que des de fa anys són graduades, les infermeres estan classificades actualment en la categoria A2. La reclassificació a la categoria A1 és de màxima prioritat pel sindicat Infermeres de Catalunya, que no pensa desconvocar la vaga indefinida sense aquest objectiu complert.

Què diuen? Balcells ha recordat que la sanitat catalana pateix un infrafinançament crònic i que cal que les millores laborals i professionals es facin extensives als tècnics superiors, a les tècniques en cures d’auxiliar d’infermeria (TCAI) i als metges.

  • “No es poden abordar aquests canvis de categoria sense la partida econòmica necessària, suficient i justa per poder-ho compensar”.
  • “Tothom reclama tenir un nivell de categoria professional adient a la seva formació acadèmica i té raó”. 

Infermeres de Catalunya ha denunciat a les xarxes socials que aquests 350 milions en sous, la Generalitat els deu a les professionals des de fa molts anys. 

D'on venim. La vaga d'infermeres ja fa pràcticament un mes que dura. Des del seu inici, el 12 de desembre, el sindicat ha organitzat múltiples accions de protesta. Les reunions amb Salut no han donat cap resultat i la trobada amb el conseller Balcells del passat 4 de gener no va servir per acostar posicions.

On som. La pressió del sindicat va en augment. Aquest dimarts Infermeres de Catalunya ha lliurat a Salut més de 500 cartes amb les seves reivindicacions. L’entrega l’han fet després de més d’una hora de protesta a les portes del departament, en una concentració que ha aplegat prop de 250 persones. 

  • “Som grans sanitàries i no se’ns valora”, ha dit durant el seu manifest Laia Marsal, vicepresidenta d’Infermeres de Catalunya.
  • “Un conseller que menysprea les infermeres és un conseller que no valora la sanitat”, es podia llegir a la pancarta principal. 
  • Altres pancartes recollien missatges com “Les infermeres diem prou”, “Soc infermera, no mà d’obra barata” o “Les llevadores et posarem a parir”. 

El sindicat denuncia el "menyspreu reiterat" i avisa que no pensa aturar les protestes. 

Previsions. Les properes setmanes seran claus per la resolució del conflicte. Mentre les infermeres anuncien una gran manifestació, el conseller ha posat data a la trobada amb el Ministeri de Sanitat. 

  • Infermeres de Catalunya ha convocat la manifestació el proper dissabte 13 de gener i demana a tota la ciutadania que s'hi afegeix-hi. La marxa començarà a les 11:00 a avinguda Diagonal amb passeig de Gràcia i arribarà a les 13:30 a l'Estació de França. 
  • El conseller Balcells es reunirà el 2 de febrer amb la ministra de Sanitat, Mónica García, per demanar-li un millor finançament per al sistema sanitari català.

Categoria: Societat
Etiqueta: Salut