Societat
Exemple dels microplàtics que es troben a les platges
Foto: Exemple dels microplàtics que es troben a les platges | Twitter / @mitecogob
Medi ambient

Pèl·lets a Tarragona: La Generalitat investiga 13 empreses per contaminació

Temps de lectura: 2 minuts
Exemple dels microplàtics que es troben a les platges
Foto: Exemple dels microplàtics que es troben a les platges | Twitter / @mitecogob

El greu problema de la contaminació de microplàstics a les platges ve de lluny, però arran del cas actual a Galícia, han saltat les alarmes a altres punts del territori.

Per què és important? Les boletes de plàstics acaben molts cops a la cadena d'alimentació humana perquè els peixos se les mengen. Des del CSIC alerten que els pèl·lets triguen uns 100 anys a degradar-se.

Què en sabem? L'entitat ecologista Good Karma Projects denuncia des de fa anys que les platges de Tarragona estan afectades pel vessament de pèl·lets per part d'empreses de la cadena de plàstics.

  • Les platges que es veuen afectades especialment són la Platja de la Pineda i dels Prats de Vila-seca.
  • A més, indiquen que els vents de la zona fan que els pèl·lets arribin a altres punts i afecta l'espai natural protegit del Delta de l'Ebre.

Situació actual: Després d'una denúncia de l'entitat, a Generalitat ha obert un expedient a 13 empreses del Camp de Tarragona per incompliment de la llei de responsabilitat ambiental.

  • El Departament d'Acció Climàtica ja va obrir-ne vuit i ara ho ha ampliat a cinc més, el nom dels quals es desconeix.
  • Fins ara, les companyies investigades eren: Basell Poliolefinas, SK Primacor, Transformadora de Etileno, Katoen Natie, Schmidt Ibérica, Ravago Plásticos, Repsol Química i Dow Chemical Ibérica.

Previsions: L'expedient està en fase d'ampliació a altres empreses susceptibles d'haver contaminat amb microplàstics. Les primeres vuit empreses han presentat ja al·legacions.

  •  En un comunicat, l'entitat Good Karma Projects indica que amb aquest procediment "s'obre un període de sis mesos en el qual la Subdirecció General estudiarà a fons la informació proporcionada pels diferents actors implicats en el procés".

Context: Des de 2018, l'ONG ha realitzat un estudi documentat sobre aquest greu problema a Tarragona. El 2019 l'ONG internacional Surfrider Foundation va implicar-se també fins als punts que es va aconseguir dur el missatge a la Comissió Europea.

  • El 2021, l'expedició Chasing Pellets va detectar pèl·lets fins i tot en costes tan distants com les Illes Balears, que no tenen indústria plàstica.
  • L'expedició va comptar amb el suport de Per la Mar Viva, arribant a identificar fins a 6000 pèl·lets per m² a Menorca.