Meteo i Serveis
Alguns dels pèl·lets que s'han trobat a les costes gallegues
Foto: Alguns dels pèl·lets que s'han trobat a les costes gallegues | Twitter / @greenpeace_gal
Medi Ambient

Nou desastre ecològic a la costa gallega: retrets entre la Xunta i el govern espanyol

Actualitzat: Dilluns, 8 de gener de 2024. 15:05
Temps de lectura: 3 minuts
Alguns dels pèl·lets que s'han trobat a les costes gallegues
Foto: Alguns dels pèl·lets que s'han trobat a les costes gallegues | Twitter / @greenpeace_gal

La costa gallega s'ha tornat a veure afectada per una catàstrofe mediambiental. Milions de pèl·lets han inundat les Rías Baixas, la ria de Muros-Noia i un sorral de Muxía.

Per què és important? Els pèl·lets són uns microplàstics que des de fa dies inunden les platges de la costa gallega. La seva presència no és innòcua, ja que triguen molts anys a desaparèixer i animals tant aquàtics com terrestres se'ls mengen.

  • Això no només pot afectar la salut dels animals i de l'ecosistema sinó també la salut dels humans quan els consumim.

Què en sabem? Les primeres mostres d'aquests microplàstics es van trobar el 13 de desembre a la platja d'Espiñeirido i des de llavors s'han anat estenent a diversos punts de Galícia.

  • Els pèl·lets provenen del vaixell Tocano, que navegava a prop de la costa portuguesa i que van caure al mar.
  • A les darreres setmanes, l'associació Noia Limpa ha comptabilitzat uns 70 sacs de 25 quilos cadascun a les platges gallegues.
  • Aquests pertanyen a l'empresa Bedeko Europe, amb seu a Polonia, i quan arriben a les costes s'acaben trencant i expandint per tota la platja.

En detall: Aquesta catàstrofe ha aixecat totes les alarmes de les associacions ecològiques i també dels veïns i veïnes de la zona que tornen a recordar els fatídics fets del 'Prestige'.

  • De fet, només gràcies a la pressió social, la Xunta i el govern central han decidit actuar davant d'aquests fets, però entre retrets.
  • El passat divendres, la Xunta activava el 'pla anticontaminació' i demanava al govern espanyol que també actués.
  • Aquest dilluns, però, el govern central demanava a la Xunta que "exercís les seves competències" declarant el nivell 2 d'emergència, per així poder traslladar "suport efectiu" i netejar els pèl·lets de les platges.

Què diuen? El Govern espanyol ha assegurat que el cap de servei de Salvament Marítim de Fisterra va comunicar el 20 de desembre al subdirector del servei de Gardacostas l'arribada de pèl·lets de plàstic a la costa gallega per la pèrdua del contenidor del Toconao.

  • Respon així a les declaracions realitzades aquest dissabte pel conseller del Mar, Alfonso Villares, qui va acusar l'Executiu de conèixer que un vaixell havia perdut contenidors de plàstic a alta mar "fa 14 dies" i informar el govern gallec aquesta setmana.

Mentrestant, són nombrosos els voluntaris que s'apropen a les platges sota la crida d'organitzacions ecològiques per netejar les platges del litoral gallec.

  • Les entitats ecològiques recomanen només recollir la part superficial i no remenar la sorra i guardar els pèl·lets a una bossa per entregar-ho als llocs indicats pels ajuntaments.

Situació actual: La unitat especialitzada de Medi Ambient de la Fiscalia General de l'Estat ha obert diligències pel vessament. El 4 de gener ja es va obrir un expedient de seguiment i ara ha obert diligencies per comprovar les afectacions del vessament i l'origen per determinar si s'ha comès algun delicte i qui en seria el responsable.

Categoria: Meteo i Serveis