Societat
Mossos d'Esquadra
Foto: Mossos d'Esquadra | Mossos d'Esquadra
Racisme

Interior no ha apartat encara els mossos condemnats per una agressió racista al Bages

Temps de lectura: 3 minuts
Mossos d'Esquadra
Foto: Mossos d'Esquadra | Mossos d'Esquadra

El setembre de 2023, el Departament d'Interior va informar que expulsaria els sis Mossos d'Esquadra condemnats per una agressió racista durant la detenció d'un jove al Bages el 2019.

Per què és important? Els agents van ser condemnats a una pena mínima d'un any de presó i mig d'inhabilitació per l'agressió racista a un jove de 20 anys. A més d'insultar-lo, el van agredir tirant-lo a terra i donant cops.

Situació actual: SOS Racisme ha denunciat públicament que encara no s'ha expulsat als agents implicats, mesura a la qual es va comprometre el departament ara fa quatre mesos.

Què diuen? Segons el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la sentència es va notificar fa més de tres mesos a les parts, incloent-hi l'Advocacia de la Generalitat.

  • Mentre que Interior assegura que "un cop rebi la notificació d'executòria dels sis mossos condemnats per la Secció 21 de l'Audiència Provincial, procedirà al seu immediat compliment".
  • Per part de l'entitat SOS Racisme, denuncien "falta de voluntat política per fer efectius els mecanismes que protegeixin la població no blanca del racisme policial".
  • "És gravíssim que funcionaris públics que han reconegut la seva culpabilitat en un delicte de tortura motivat per racisme, i que han estat condemnats per això en una sentència ferma, segueixin exercint les seves funcions", remarca SOS Racisme.

A la pràctica: L'entitat argumenta que tot i que l'expulsió dels agents es va anunciar com "una mesura exemplaritzant", és una obligació segons el decret de Funció Pública que indica que "la inhabilitació de manera absoluta o especial comporta l'expulsió del cos".

Context: Els sis agents de mossos van estar condemnats per un delicte greu d'atemptat contra la integritat moral i per un delicte lleu de lesions.

  • A cinc d'ells, a més, se'ls va imposar l'agreujant de motius racistes.
  • Tot i això, no van entrar a presó perquè les seves defenses van arribar a un acord amb la fiscalia i l'acusació per rebaixar les penes que haurien d'haver estat de quatre i sis anys de presó.
  • El setembre passat, Interior va anunciar que expulsaria els mossos, una mesura disciplinària que encara no s'ha dit a terme.

D'on venim? Els fets es remunten a l'any 2019 a Sant Feliu Sasserra, al Bages, durant un desnonament en què el jove va ser detingut.

  • La víctima va gravar els cops que li van donar i els insults i també com el menystenien pel seu color de pell.
  • Els sis agents eren de la unitat ARRO, i han continuat en actiu durant tots els anys que el cas ha estat tramitant-se als tribunals.