Societat
Helena Jubany
Foto: Helena Jubany
Cas Helena Jubany

El jutge descarta arxivar el cas d'Helena Jubany, com demanaven els dos investigats

Temps de lectura: 3 minuts
Helena Jubany
Foto: Helena Jubany

El Jutjat de Primera Instància 2 de Sabadell (Barcelona) ha rebutjat la sol·licitud dels dos sospitosos de l'assassinat d'Helena Jubany el 2001, que van demanar que s'hi arxivés la investigació.

Per què és important? 21 anys després del crim, la família es trobava esperançada després que el jutge reobrís, en el seu moment, la investigació contra Santi Laiglesia. Tanmateix, la família ha denunciat reiteradament que la investigació és plena d'errors.

Situació actual: A la interlocutòria a què ha tingut accés Europa Press, el jutge considera, igual que l'acusació particular i la Fiscalia, que és molt d'hora per arxivar el cas contra els investigats perquè queden diligències per continuar la investigació.

  • En una altra interlocutòria el jutge insta la Secció de Criminalística de la Universitat de Genètica Forense de la Universitat de Santiago de Compostel·la i la Policia Científica de Madrid perquè completin el seu informe sobre les restes d'ADN al jersei que portava Jubany.

D'on venim? Tot plegat, després que l'informe presentat per la Universitat de Santiago de Compostela, que havia de creuar l’ADN dels investigats amb les mostres trobades al jersei de la víctima no contenia la prova encarregada pel jutge que portava el cas.

  • La família de la víctima va denunciar que l'informe no inclou la primera prova que va demanar el jutge: comparar els marcadors d’ADN del cromosoma Y (masculí). En canvi, sí inclou la prova d’STRs autosòmics encarregada posteriorment.
  • L'objectiu de la prova era saber si els perfils genètics dels investigats són o no descartables en relació a l’aportació de material genètic a la mescla apareguda en el jersei de la víctima. En cas que no fossin descartables, calia saber quin és el percentatge identificatiu que en resulta de cadascun d’ells en relació al conjunt de la població.
  • Segons el comunicat de la família, l’error es podria deure a una confusió en les comunicacions entre INCIFOR, el Jutjat de Sabadell i l’advocat de la família, Benet Salellas, sobre si les proves s’ampliaven o substituïen entre elles.

Els fets. El cos de Jubany es va trobar el 2 de desembre de 2001 en un celobert d'un edifici de Sabadell després de ser llançada des d'un terrat. 

  • La noia, de 27 anys, tenia diverses cremades i l'autòpsia va revelar que havia estat drogada i que quan la van llançar estava inconscient, però viva.
  • La família ha expressat en diverses ocasions el seu malestar per com s'ha dut a terme la investigació. De fet, el germà de la víctima ha criticat que la investigació està "mal feta" i ha retret que "fins ara no s'estigui corregint". "Anem molt tard".
Categoria: Societat