Societat
Moment de la cessaria
Foto: Moment de la cessaria | Hospital Clínic / Ferney Alonso
Salut

Neix al Clínic un nadó gestat en un úter trasplantat i cedit per la seva àvia

Temps de lectura: 2 minuts
Moment de la cessaria
Foto: Moment de la cessaria | Hospital Clínic / Ferney Alonso

El naixement del fill de la segona dona que ha rebut un trasplantament d'úter a l'Hospital Clínic de Barcelona és un esdeveniment històric. La intervenció quirúrgica va tenir lloc el 4 d'abril de 2022 i va ser possible gràcies a la donació de l'úter per part de la mare de la pacient.

Per què és important? El fet que aquesta sigui la segona dona a rebre un trasplantament d'úter a l'Estat reflecteix l'avanç de la ciència i la medicina en la cerca de solucions per a problemes de fertilitat i altres condicions relacionades amb l'úter.

  • El Clínic és l’únic hospital d'Espanya que ha desenvolupat aquesta mena d'operacions.

Què en sabem? El nadó, en Manuel, va pesar 2.900 kg i tant la Maira Montes, la mare, com el nen es troben en bon estat de salut. La intervenció va ser possible gràcies a la donació de l'úter de la mare de la Maira. 

  • Dos mesos després de la cirurgia la Maira Montes ja va tenir la seva primera regla i al cap d’uns mesos se li va iniciar el procés de fertilització.
  • A la setmana 37 se li va practicar una cesària, ja que les pacients trasplantades d’úter no poden donar a llum de manera vaginal perquè es posa en risc l’òrgan i el nadó.
  • Al cap de quatre dies de la cesària la Maira, en Toño, el pare, i en Manuel van poder anar a casa i començar una nova vida.

Context: Aquesta operació, emmarcada en un projecte de recerca que es va iniciar fa set anys, pretén validar la viabilitat d'aquesta cirurgia amb l'aprovació de 5 trasplantaments en dones amb síndrome de Rokitanski al llarg del projecte.

  • Aquesta síndrome suposa un defecte congènit a l'aparell reproductor femení, les dones que el tenen neixen sense úter ni trompes de Fal·lopi o uterines. 

D'on venim? El primer trasplantament d'úter d’Espanya es va realitzar l'octubre de 2020 i el març de 2023 va néixer en Jesús, el primer a Espanya després d’un trasplantament d’úter. El Clínic ha fet dos trasplantaments d’úter i en els dos casos ha nascut un nadó.

Categoria: Societat
Etiquetes: Salut Hospitals