Societat
Manifestació d'infermeres: 12 de desembre de 2023
Foto: Manifestació d'infermeres: 12 de desembre de 2023 | Infermeres de Catalunya
Salut

Infermeres: acord forçat, a contracor i fruit d'un ultimàtum

Temps de lectura: 3 minuts
Manifestació d'infermeres: 12 de desembre de 2023
Foto: Manifestació d'infermeres: 12 de desembre de 2023 | Infermeres de Catalunya

La vaga d'infermeres ha estat desconvocada "de manera forçada". "Som conscients de la tristesa i decepció de moltes de les infermeres, també ho compartim", assegura el sindicat en el comunicat fet públic aquest dijous després de la reunió amb el Departament de Salut. 

Per què és important? Tot i que el president Pere Aragonès i el conseller de Salut, Manel Balcells, van córrer a celebrar l'acord a la xarxa social X, el cert és que la decepció és més que evident entre les professionals. 

Què en sabem? En el text difós pel sindicat, hi tenen més pes les crítiques contra el Govern i els sindicats majoritaris que no la llista d'acords de mínims a què s'ha arribat, ja publicada aquest dijous. 

  • La primera frase del comunicat ja ho diu tot: "Infermeres de Catalunya ens veiem forçades a desconvocar una vaga a contracor davant un govern que es tanca en banda i amb la complicitat dels sindicats majoritaris". 

En detall. En relació a la reclassificació a la categoria professional A1, les infermeres diuen que "el Departament de Salut s’ha tancat i negat a poder fer-ho possible" i que "s’ha mostrat intransigent" i "sense cap opció a debat ni a rèplica". 

  • El sindicat afegeix que "el conseller ens ha deixat clar que, tot i reconèixer la necessitat de les millores exigides per Infermeres de Catalunya, no les pactarà amb nosaltres de cap manera, perquè així li ho han exigit els sindicats signants dels respectius convenis (SATSE, CCOO, UGT i Metges de Catalunya)".
  • En el comunicat també es parla de "coaccions" i "pressions": "No podem continuar amb una vaga en la qual les infermeres estan patint pèrdues econòmiques i coaccions contínues, sabent que el conseller no pactarà amb nosaltres per aquestes brutals pressions".
  • Infermeres de Catalunya també assegura "que per sobre del respecte a les professionals i la defensa dels seus drets laborals, estan les cadires i xiringuitos fets a mida pels de sempre".
  • Entre els fets positius, el sindicat destaca que "per primera vegada en molts anys" s'ha aconseguit "unir totes les infermeres i llevadores de Catalunya".
  • El comunicat conclou: "El temps se'ns tirava sobre i teníem un ultimàtum sobre la taula". 

Reaccions. Un cop sabut el contingut de l'acord, hi hagut tot tipus de valoracions a X (abans Twitter). 

 

Infermeres de Catalunya

  • "La lluita no s’atura, vetllarem pel compliment dels acords, i no ens tremolarà el pols a fer noves accions si no es compleixen". 

 

Govern

  • Pere Aragonès, president: "Escoltar i acompanyar les infermeres és imprescindible per tenir una sanitat pública de qualitat. Ho estem fent i ho seguirem fent".
  • Manel Balcells, conseller: "Les millores organitzatives acordades o la reinvindicació del Grup Professional A1 a Madrid són una prova del nostre compromís amb el col·lectiu".

 

Professionals 

  • Centenars de reaccions entre professionals i usuaris. 

Categoria: Societat