Societat
Reunió entre Mónica García i Manel Balcells
Foto: Reunió entre Mónica García i Manel Balcells | Ministeri de Sanitat
Salut

García i Balcells treballaran en la reclassificació del personal d'Infermeria

Temps de lectura: 2 minuts
Reunió entre Mónica García i Manel Balcells
Foto: Reunió entre Mónica García i Manel Balcells | Ministeri de Sanitat

El conseller de Salut, Manel Balcells, i la ministra de Sanitat, Mónica García, treballaran conjuntament en la reclassificació de categories de les infermeres i dels tècnics sanitaris, així com en un nou estatut marc. 

Per què és important? S'inicia, així, un procés de treball que ha de satisfer la principal reivindicació del personal d'infermeria a Catalunya: la requalificació de la professió a la categoria funcionarial A1 i el reconeixement d'especialitats. 

Què en sabem? El conseller i la ministra s'han compromès a reforçar la coordinació institucional per a la millora del Sistema Nacional de Salut, sempre respectant-se mútuament les competències. 

  • Després de la reunió, la ministra ha parlat de "bona sintonia" i de "voluntat de diàleg i cooperació". 
  • Per la seva banda, Balcells ha reconegut que la reclamació de les infermeres i dels tècnics és "justa i necessària". 

En paral·lel, Infermeres de Catalunya havia convocat una concentració a les portes del Ministeri de Sanitat per recordar als responsables polítics que les protestes no s'aturaran, malgrat que la vaga hagi estat desconvocada fa uns dies. 

  • El secretari d'Estat de Sanitat, Javier Padilla, ha rebut el sindicat per atendre les seves demandes. 

Amb detall. L'infrafinançament del sistema sanitari català és un altre aspecte que Balcells i García han tractat a la trobada.

  • En aquest sentit, la ministra s'ha compromès a traspassar una partida de 50 milions d'euros del fons de cohesió. 

Previsió. Durant la roda de premsa posterior a la reunió, el conseller ha explicat quins son els propers passos a partir d'ara. 

  • El Ministeri de Transformació Digital i de la Funció Pública s'encarregarà d'abordar la reclassificació de categories. 
  • El Ministeri de Sanitat impulsarà una renovació de l'estatut marc perquè l'ascens de categoria pugui anar acompanyada d'un increment salarial. 

Reacció. En una publicació a X (abans Twitter), Mónica García ha definit la reunió com a "productiva". 

Context. El sindicat Infermeres de Catalunya va iniciar el 12 de desembre una vaga indefinida que es va allargar durant un mes i mig. 

  • El passat 25 de gener la vaga va quedar desconvocada després d'una llarga i tensa reunió amb Balcells i un acord de mínims que el sindicat va definir com a "forçat" i "insuficient".