Societat
La presidenta Anna Erra rep als pagesos al Parlament
Foto: La presidenta Anna Erra rep als pagesos al Parlament | Twitter / @parlamentcat
Pagesia

Els pagesos surten satisfets de la reunió al Parlament però no de la Generalitat

Temps de lectura: 2 minuts
La presidenta Anna Erra rep als pagesos al Parlament
Foto: La presidenta Anna Erra rep als pagesos al Parlament | Twitter / @parlamentcat

Després de la reunió dels sindicats d'agricultors amb el president de la Generalitat i el conseller d'Acció Climàtica, desenes de tractors segueixen a Barcelona i ja s'han reunit amb la presidenta de la cambra catalana, Anna Erra. 

Per què és important? Els pagesos no han quedat satisfets amb la resposta que ahir els va donar el Govern i avui s'han dirigit cap al Parlament per continuar reivindicant els costos desmesurats al sector i demanar menys burocràcia a les administracions. 

Què diuen? Els pagesos han ofert una roda de premsa després de la reunió, on expliquen que han sortit satisfets. 

  • "Avui ens hem reunit amb la presidenta del Parlament i hem coincidit amb molts punts", expliquen.
  • Diuen que s'ha arribat a un acord amb els grups parlamentaris, i s'han prioritzat tres punts claus: revisió tècnica de les restriccions d'aigua, ja que "creuen que s'ha fet una mala gestió de l'aigua"; agilitzar el pagament dels ajuts pendents i treballar conjuntament amb la resta d'institucions per impulsar la racionalització de la burocràcia. 
  • A més, asseguren que aquestes mesures s'aprovaran "per urgència". Els únics grups parlamentaris que no han signat l'acord amb els pagesos han estat PP i Vox. 

D'on venim? Davant el ple del Parlament, tots els partits es van llançar a criticar la Generalitat per la seva "mala gestió", la seva "política erràtica", la seva "autocrítica zero" i la seva "actitud defensiva".

  • Alerten que a Catalunya, en 10 anys, s’han perdut el 20% dels pagesos. Gairebé el 50% dels pagesos tenen més de 65 anys i la renda agrària del 2022 es va quedar per sota de la del 2008.
  • Girona va tancar l'any 2023 sota les 4.000 explotacions agrícoles i ramaderes. Entre el 2019 i el 2023, a les comarques gironines s'han perdut 411 explotacions agràries.
  • A Espanya, la situació no canvia gaire: fins a 75.000 autònoms dedicats al camp han desaparegut des del 2021, segons ha denunciat aquest dijous la Unió de Professionals i Treballadores Autònoms (UPTA).