Política
El president de la Generalitat, Pere Aragonès
Foto: El president de la Generalitat, Pere Aragonès | @govern | X
Protestes

La crisi al camp fulmina la Generalitat i l'oposició acorrala Aragonès

Temps de lectura: 2 minuts
El president de la Generalitat, Pere Aragonès
Foto: El president de la Generalitat, Pere Aragonès | @govern | X

Els pagesos de Catalunya han dit prou i després d'una primera jornada de mobilitzacions, ara estan en marxa per col·lapsar el centre de la ciutat fins a la Conselleria d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat. Esclata així, una nova crisi de Govern. 

Per què és important? A la Generalitat se li acumulen els problemes quan queda menys d'un any per les eleccions catalanes. Després de la situació de la sequera a Catalunya, ara se li sumen les protestes dels agricultors. 

Què diuen? Davant el ple del Parlament, Pere Aragonès, ha llençat pilotes fora defensant que el seu executiu està oferint mesures de suport als pagesos. 

  • El president ha reclamat, per a atendre les reivindicacions del sector, que es “revisin” els tractats europeus de lliure comerç amb països tercers i garantir “preus justos” fent canvis en la relació que hi ha amb les grans cadenes alimentàries.
  • No obstant això, tots els partits menys ERC s'han llançat a criticar la Generalitat per la seva "mala gestió", la seva "política erràtica", la seva "autocrítica zero" i la seva "actitud defensiva".
  • "Si tot continua així, no ens quedarà altre remei que dir-li: que plogui o que plegui", ha advertit el diputat de Junts Salvador Vergés. 

En detall: Des de Junts alerten que a Catalunya, en 10 anys, s’han perdut el 20% dels pagesos. Gairebé el 50% dels pagesos tenen més de 65 anys i la renda agrària del 2022 es va quedar per sota de la del 2008.

  • Per això, exigeixen “recuperar el reconeixement social de la pagesia”, a incorporar més joves, a implementar una PAC “més regionalitzada i més flexible”, a “frenar la importació d’aliments que no tenen els requisits sanitaris”, a fer “més inspeccions” i a “lluitar per la desburocratització del sector”.

D'on venim? El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha compromès a reforçar la llei de la cadena alimentària, amb què es prohibeixen les vendes a pèrdues, davant les tractorades que organitzacions agràries duen a terme també aquests dies a tota Espanya. 

  • A més a més, la Unió Europea ha deixat la porta oberta a "reavaluar" la Política Agrícola Comuna (PAC) i que cal adaptar les normes perquè els agricultors no estiguin "ofegats amb mesures inaplicables".