Societat
L'ovella és un dels animals que pateix el sacrifici halal i kosher
Foto: L'ovella és un dels animals que pateix el sacrifici halal i kosher | Jack Seeds / Unsplash
Tribunals

El TEDH avala prohibir el sacrifici d'animals amb el ritual halal i kosher

Temps de lectura: 2 minuts
L'ovella és un dels animals que pateix el sacrifici halal i kosher
Foto: L'ovella és un dels animals que pateix el sacrifici halal i kosher | Jack Seeds / Unsplash

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha avalat aquest dimarts prohibir el sacrifici d'animals amb el ritual halal i el kosher. 

El motiu. El TEDH ha pres aquesta decisió com a mesura per a la protecció del benestar animal. 

D'on venim? El tribunal amb seu a Estrasburg s'ha hagut de pronunciar per la voluntat de Bèlgica d'impedir que algunes organitzacions evitin els escorxadors per motius religiosos.  

  • L'atordiment previ és obligatori a Bèlgica des del 2017 i es porta a terme amb l'objectiu de reduir al màxim el patiment dels animals. 

Què en sabem? Diverses associacions jueves i musulmanes van impugnar la prohibició de les autoritats flamenques davant del Tribunal Constitucional de Bèlgica com a reivindicació de la llibertat de culte. 

  • Com a resposta a la consulta feta per Bèlgica, el TEDH estima ara que prohibir el sacrifici halal i kosher no vulnera un dret humà com és el de la llibertat religiosa.

Paral·lelament, el Govern va presentar a finals de desembre de 2023 la marca Halal Catalunya, en el marc de la Nit temàtica Catalan Food Festival, celebrada a Riad (Aràbia Saudita). 

  • El comunicat que la Generalitat va difondre coincidint amb la celebració de l'esdeveniment afirmava el següent: "Durant el certamen, també s’ha donat a conèixer la marca Halal Catalunya, una nova certificació d’iniciativa privada que haurà de garantir la traçabilitat total dels productes halal que es produeixen a Catalunya i acompanyarà l’estratègia de diferenciació i excel·lència de les empreses catalanes en el seu procés d’internacionalització en mercats halal".
  • "Catalunya és líder d’empreses amb certificat halal i s’ha posicionat com a referència a Espanya en aliments i begudes certificats amb el segell de garantia halal", assegurava també la nota de premsa. 

Context. Per obtenir la carn halal o kosher, tant musulmans com jueus maten amb un tall al coll vaques, cabres, ovelles o aus, que es dessagnen durant hores fins a la seva mort.

  • Les entitats animalistes fa anys que batallen per aturar els sacrificis amb el ritual halal o kosher.