Societat
Tall de l'AP-7 a Pontós (Alt Empordà)
Foto: Tall de l'AP-7 a Pontós (Alt Empordà) | Unió de Pagesos
Protestes

S'acaba la paciència dels pagesos: talls indefinits i dimissions al Govern

Temps de lectura: 2 minuts
Tall de l'AP-7 a Pontós (Alt Empordà)
Foto: Tall de l'AP-7 a Pontós (Alt Empordà) | Unió de Pagesos

Els pagesos han decidit convertir en indefinit el tall de l'AP-7 i l'N-II a Pontós (Alt Empordà) i d'altres autopistes i carreteres de Catalunya. 

Per què és important? El bloqueig es mantindrà fins que no hi hagi “moviments” o “les coses clares” per part de la conselleria d’Acció Climàtica, amb qui aquest dimecres han mantingut contactes infructuosos. 

D'on venim? El tall a aquesta via va començar dimarts de matinada i els agricultors no s'han volgut moure del punt de protesta amb l'objectiu de tensar la corda fins que els responsables polítics reaccionin amb mesures concretes i satisfactòries. 

Què en sabem? El sector agrari ha exigit aquest dimecres una reunió urgent amb el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, que no s'ha produït.

  • El conseller tampoc no es va presentar a la trobada d'aquest dimarts. 

Què ha dit? El portaveu de la plataforma Revolta Pagesa, Martí Planas, diu que el que els han ofert fins ara és “una broma”.

  • Un altre portaveu d'aquest col·lectiu, Arnau Capdevila, ha insistit en la necessitat de parlar directament amb Mascort i ha afegit que si no dona la cara, en demanaran la dimissió. 

A partir d'ara. Per mantenir el bloqueig permanentment, els pagesos s'organitzaran en torns: “Tenim ganes de marxar però també de quedar-nos”, ha assegurat Planas. 

A més, els pagesos de la Catalunya Nord s’han unit al tall de l'AP-7 en solidaritat amb els agricultors gironins.

  • “És un primer pas que havíem d'haver fet fa temps. Som germans", ha dit un dels portaveus de la Confederació Pagesa, Eloi Grau.

  • La pagesia de l'Ebre i del Camp de Tarragona també ha anat a Pontós com a mostra de suport. "Hi hem de ser tots!", ha assegurat Unió de Pagesos a través de les xarxes socials. 

Per la seva banda, els pagesos de Ponent també es mantenen en peu de guerra i mantindran els talls a l'A-2 i l'AP-2 fins divendres.

  • La via està bloquejada a l'alçada de Soses i Tàrrega.
  • Els agricultors lleidatans tenen la "moral alta" i la intenció és continuar amb la protesta almenys fins divendres. 
  • Esperen rebre més reforços d'altres punts de la Catalunya central per poder continuar impedint la circulació de vehicles en aquest punt. 

Finalment, també es mantenen els talls a Coll d'Ares, Puigcerdà, les Bordes i Bassella.