Societat
La manifestació pel 8-M 2023 a Barcelona
Foto: La manifestació pel 8-M 2023 a Barcelona | Oliver de Ros / Principal
Dia de la dona

Dia de la Dona: les manifestacions i reivindicacions d'aquest 8-M a Catalunya

Temps de lectura: 3 minuts
La manifestació pel 8-M 2023 a Barcelona
Foto: La manifestació pel 8-M 2023 a Barcelona | Oliver de Ros / Principal

Un any més aquest 8-M es commemora el Dia Internacional de la Dona. El 8-M reconeix cada any la lluita històrica de les dones per la igualtat i els seus drets laborals.

Per què és important? La jornada serveix per defensar i fer valdre els drets de les dones i demanar la igualtat entre dones i homes. Des de fa anys, són milers les persones que surten al carrer per reivindicar una societat més igualitària, feminista i lliure.

Context: Les manifestacions d'aquest any arriben en un context en què cinc dones han estat assassinades en mans de les seves parelles o exparelles des de principi d'any a Catalunya.

  • A l'estat ja són 1.245 dones assassinades per violència de gènere des del 2003.

En detall: Enguany a Catalunya hi ha convocats desenes d'actes, manifestacions i activitats feministes per denunciar les discriminacions que pateixen les dones.

Les manifestacions del 8M a les capitals catalanes:

Barcelona

Com cada any, la capital catalana serà un dels principals epicentres del moviment feminista. L’Assemblea del 8M ha convocat una vaga feminista, de consum, cures, laboral i estudiantil amb motiu del Dia de les Dones.

  • La protesta d’aquest 2024 arrencarà a les 18 h des del passeig de Gràcia amb Diagonal i acabarà a l’Arc de Triomf.
  • Al matí, el Sindicat d'Estudiants també surt als carrers. La concentració se celebrarà a la plaça Universitat a les 12.00 hores i avançarà pel carrer Pelai, la plaça Catalunya, carrer Fontanella, Via Laietana i carrer Jaume, fins a arribar a la plaça Sant Jaume.
  • Consulta totes les activitats programades en el marc del Dia de la Dona.

Tarragona

La Plataforma 8M del Camp ha organitzat una manifestació unitària a les 12:00 a la plaça Imperial Tàrraco i una concentració a les 18:00 a la plaça del Mercat.

Girona

La Coordinadora de Feminismes Anticapitalista ha fet una crida a manifestar-se el 8 de març a les 18.00 hores a la plaça de la Independència.

Lleida

La Marea Lila de Lleida ha organitzat una manifestació i lectura de manifest. L'acte començarà a les 18:30 de la tarda a la plaça Ricard Vinyes.

  • El dia a la capital del Segrià començarà amb un acte institucional en commemoració del Dia Internacional de les Dones a la plaça 8 de març a les 13.00 hores.
  • Hi ha organitzades diverses activitats, tallers o conferències. Consulta-ho al web de l'Ajuntament de la Paeria.