Societat
El SEPC i Alerta Solidària presenten la Xarxa de Centres Insubmisos
Foto: El SEPC i Alerta Solidària presenten la Xarxa de Centres Insubmisos | Twitter / @Endavant_OSAN
Llengua

Impulsen una xarxa de 'centres insubmisos' davant les "ofensives" contra el català a l’escola

Temps de lectura: 2 minuts
El SEPC i Alerta Solidària presenten la Xarxa de Centres Insubmisos
Foto: El SEPC i Alerta Solidària presenten la Xarxa de Centres Insubmisos | Twitter / @Endavant_OSAN

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i Alerta Solidària han impulsat la Xarxa de Centres Insubmisos per a defensar la llengua catalana en l’àmbit educatiu.

En detall: A través d’un manifest, el SEPC critica les "ofensives" dels estats espanyol i francès contra el català.

  • Per exemple: la sentència del 25% del castellà a les aules aplicada a alguns centres; l’eliminació del català i l’aragonès com a llengües pròpies de l’Aragó; la no aprovació de la llei Molac a Catalunya Nord, que possibilitava un marc legal per a impulsar la immersió lingüística als centres educatius; la dissolució de l’Oficina de Drets Lingüístics; la censura de revistes i grups de música al País Valencià; i la segregació lingüística de les Illes Balears. 
  • L’objectiu d’aquesta iniciativa és "convertir cada escola, cada institut, cada centre en vèrtex d’una lluita desafiant contra les imposicions lingüístiques" i els "atacs" que pateix la llengua a Catalunya, a l’Aragó, a la Catalunya Nord, les Balears i el País Valencià.

Què diuen? La portaveu estudiantil de la xarxa, Júlia Portet, qualifica "d'insuficients" les mesures adoptades per la Generalitat per protegir el català a les escoles.

  • "Serà gràcies al suport mutu i la desobediència civil conjunta que aconseguirem de mantenir viu el català", ha dit Gerard Calvera, representant del professorat. "La gent ha mantingut viu el català a casa quan als carrers estava prohibit. L’educació és l’eina amb què es pot mantenir l’ús social i acadèmic d’una llengua". 
  • També ha lamentat que els centres educatius s’han "convertit en camp de batalla" per la llengua. 

Per acabar: Des de la plataforma posen a disposició de la xarxa i d’aquelles persones que puguin ser represaliades la cobertura jurídica i política d’Alerta Solidària acompanyant-les en tot el procediment. 

Categoria: Societat