Societat
Un dels boscos amb gran quantitat d'arbres marrons afectats per la sequera
Foto: Un dels boscos amb gran quantitat d'arbres marrons afectats per la sequera | CREAF
Medi ambient

Risc d'incendi: A partir de quan ja no es podrà fer foc al bosc?

Temps de lectura: 2 minuts
Un dels boscos amb gran quantitat d'arbres marrons afectats per la sequera
Foto: Un dels boscos amb gran quantitat d'arbres marrons afectats per la sequera | CREAF

El Departament d’Acció Climàtica ha informat que a partir d’aquest divendres 15 de març i fins al 15 d’octubre ja no es pot encendre foc en terreny forestal.

Per què és important? Aquesta prohibició entra en vigor en un dels anys més complicats pels efectes de la sequera, un fenomen que augmenta el risc d'incendis forestals. 

En detall: La norma regula que en els terrenys forestals, estiguin o no poblats d’espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc sigui quina en sigui la finalitat. 

  • Aquesta prohibició inclou focs d’esbarjos, fogueres, barbacoes, cremes de residus vegetals i activitats de pirotècnia.
  • Ara caldrà autorització per fer aquestes activitats: les sol·licituds es poden tramitar per Internet mitjançant un nou formulari i presencialment a les oficines que el Departament d’Acció Climàtica té a totes les comarques. 

Situació actual: Per zones, la Catalunya central, Girona, el litoral i prelitoral central, la plana de Vic i l’interior de les terres de l’Ebre són els indrets del territori on hi ha més dèficit d’aigua en la vegetació i, per tant, on el risc d'incendi forestal pot ser més acusat.

  • Per espècies, les més afectades són el pi blanc, l’alzina, l’alzina surera, el pi roig i la pinassa.
  • Acció Climàtica assegura que les intenses pluges caigudes durant el passat cap de setmana han fet "disminuir el perill imminent" arreu del territori català, sobretot a la Catalunya Central, on van ser més abundants.

Per acabar: El Departament també assegura que l'arribada de la primavera, amb la millora de l'estat herbaci i arbustiu que suposa, alleugereix també el perill a curt termini. 

  • Tot i això, el Govern alerta que "cal ser conscients que en situacions d’un dèficit hídric tan gran, difícilment un episodi de pluja pot resoldre el problema".
Categoria: Societat