Meteo i Serveis
Treballs de retirada d'arbres morts a causa de la sequera
Foto: Treballs de retirada d'arbres morts a causa de la sequera | X / @accioclimatica
Sequera

Els boscos, al límit per la sequera: l'actual situació podria avançar la campanya d'incendis

Temps de lectura: 2 minuts
Treballs de retirada d'arbres morts a causa de la sequera
Foto: Treballs de retirada d'arbres morts a causa de la sequera | X / @accioclimatica

Els boscos són l'altra cara de la sequera. Arreu del territori hi trobem arbres morts i un paisatge gairebé desèrtic, però el Garraf és la zona més perjudicada.

Per què és important? La sequera que pateix Catalunya és la més extrema des del 1915: fa 40 mesos que no plou a les capçaleres dels rius i els embassaments es troben en mínims històrics.

Què en sabem? Efectius del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) estan realitzant aquests dies uns treballs d’emergència per retirar els arbres secs que s’han localitzat a la finca de Can Colomer a Sant Climent de Llobregat (Baix Llobregat).

  • Ho fan perquè el Departament d'Acció Climàtica va detectar en aquesta zona exemplars d'arbres morts a causa de la sequera acumulada dels últims tres anys.
  • L’actuació de tallada i posterior retirada permet reduir el combustible mort que en cas d’incendi forestal implica que cremi amb molta més facilitat.

En detall: La comarca del Baix Llobregat és una de les més afectades pels incendis forestals a Catalunya.

  • Les dades preliminars són de 500 hectàrees afectades, en una comarca on la superfície forestal ocupa el 53% del total.
  • Les espècies més castigades per la sequera serien principalment el pi blanc (321 ha), l’alzina (113 ha) i els matollars (80).
  • Els darrers 5 anys (2019 a 2023), hi ha hagut en aquesta comarca 170 incendis forestals que han cremat 252 hectàrees.

Context: La Generalitat ha declarat l'emergència per sequera, davant de la situació dels embassaments per la manca de pluges, que han baixat dels 100 hectòmetres cúbics.

  • A zones del litoral i prelitoral de la meitat est del país, els dèficits acumulats de precipitació són d’una proporció tan desmesurada que caldria un seguit de mesos extremament humits només per tornar a les condicions de normalitat.
  • Consulta les restriccions en aquesta fase per la sequera.