Societat
Les maduixes afectades contenen microorganismes patògens corresponents al virus de l'hepatitis A
Foto: Les maduixes afectades contenen microorganismes patògens corresponents al virus de l'hepatitis A | Natasha Skov / Unsplash
Alimentació

Nova alerta a Espanya amb les maduixes del Marroc: detecten un segon cas d'Hepatitis A

Temps de lectura: 2 minuts
Les maduixes afectades contenen microorganismes patògens corresponents al virus de l'hepatitis A
Foto: Les maduixes afectades contenen microorganismes patògens corresponents al virus de l'hepatitis A | Natasha Skov / Unsplash

La Unió Llauradora i Ramadera ha informat aquest dilluns que s'ha detectat un nou enviament de maduixes procedents del Marroc amb hepatitis A, és a dir, el segon cas consecutiu en només nou dies. 

Per què és important? Aquesta és la segona alerta en un sol mes, després que una altra partida amb maduixes marroquines també infectades amb hepatitis A fos detectada a la frontera a principis de març, amb destinació al mercat espanyol.

Què en sabem? El RASFF, sistema d'alerta ràpida per al control d'aliments i pinsos a la Unió Europea, va publicar el passat divendres 15 de març una nova alerta davant la presència d'Hepatitis A en maduixes del Marroc.

  • La notificació qualifica la presència d'aquest virus com a un risc seriós i potencialment greu. Per això, la Unió adverteix que no es pot posar en risc la salut dels consumidors europeus i per això cal informar la ciutadania sobre els controls que s'efectuen als productes importats de tercers països, en aquest cas, a les maduixes que procedeixen del Marroc.
  • "Ens temem que únicament es facin controls i inspeccions aleatòries i, per tant, descobrir una malaltia o una plaga és com una loteria", ha advertit el secretari general de La Unió, Carles Peris. 
  • Adverteixen que aquest fet "ja no és una situació aïllada i puntual", segons l'associació agrària.

D'on venim? Després de la primera detecció, el Ministeri d'Agricultura del Marroc va rebutjar "els rumors i les informacions falses" respecte de la presència del virus de l'hepatitis A a les maduixes marroquines. A parer seu, només buscaven tacar la reputació dels productes agrícoles del país, segons el comunicat de La Unió.

  • La Unió ha protestat les últimes setmanes per les importacions procedents de tercers països i el tracte "desigual" de les condicions de producció dels productes espanyols i europeus respecte als que venen d'altres països: "No demanem millor tracte, sinó simplement igualtat. La UE s'ha de prendre més seriosament tot allò relacionat amb la salut dels consumidors", assegura.  
Categoria: Societat