Societat
Imatge d'arxiu de medicaments
Foto: Imatge d'arxiu de medicaments | Unsplash
Salut

Alerta a tota Europa: un medicament provoca milers de morts

Temps de lectura: 2 minuts
Imatge d'arxiu de medicaments
Foto: Imatge d'arxiu de medicaments | Unsplash

Preocupació per un medicament que s'estén per Europa i que ha provocat milers de morts. 

Què en sabem? El mitjà de comunicació britànic 'The Sunday Times' ha publicat una investigació que denuncia que, en els darrers cinc anys, hi ha hagut gairebé 3.400 morts relacionades amb un medicament.

  • Es tracta de la pregabalina, és un principi actiu que s'utilitza, sobretot, en el tractament del dolor neuropàtic, com la migranya o el de nervi ciàtic, i les convulsions.
  • Segons el Servei Nacional de Salut britànic (NHS), es recepta per tractar l'epilèpsia, l'ansietat i els dolors nerviosos, com els causats per la diabetis o l'herpes zòster.

En detall: Un estudi publicat reflecteix que aquest medicament s'ha receptat a més de 8 milions de persones al Regne Unit entre els anys 2021 i 2022.

  • La investigació especifica que, en els últims cinc anys, s'han produït al Regne Unit gairebé 3.400 morts relacionades amb la pregabalina, també coneguda per les marques Alzain, Axalid i Lyrica.
  • És a dir, han mort 779 persones només durant l'any 2022, en comparació amb les 9 de tota la dècada anterior.
  • D'altra banda, també preocupa la drogodependència que provoca el medicament, ja que molts dels pacients es descriuen com a "addictes" a l'estat eufòric o de relaxació que pot induir la pregabalina, i que progressivament van necessitant dosis més altes del fàrmac per aconseguir la mateixa sensació.
  • Els afectats apunten que l'abstinència de la pregabalina és comparable a la de la morfina.

Per acabar: Entre els nombrosos efectes secundaris també hi ha mals de cap, somnolència, diarrea, canvis d'humor, nàusees, extremitats inflades, visió borrosa, dificultats d'erecció, problemes de memòria i augment de pes. 

Categoria: Societat