Societat
S’han redissenyat 21 pictogrames
Foto: S’han redissenyat 21 pictogrames | X / @govern
Igualtat

El Govern inverteix en una proposta de senyalització de seguretat laboral inclusiva però no en té competències

Temps de lectura: 2 minuts
S’han redissenyat 21 pictogrames
Foto: S’han redissenyat 21 pictogrames | X / @govern

El Govern proposa una senyalització de seguretat i salut laboral més inclusiva. "S’han redissenyat 21 pictogrames per actualitzar-los i que siguin més representatius de la diversitat del conjunt de treballadors i treballadores", asseguren al comunicat difós. 

Per què és important? La nota de premsa de la Generalitat admet que "aquest tipus de senyals està regulat pel Reial decret 485/1997, de 14 d’abril, sobre disposicions mínimes en matèria de senyalització de seguretat i salut en el treball. La seva aplicació és d’àmbit estatal i, per tant, la Generalitat de Catalunya no té competències per, entre d’altres, modificar els pictogrames".

Què en sabem? En l'extens comunicat, al Govern no li ha quedat espai per incloure la quantitat econòmica que s'ha destinat al redisseny d'uns pictogrames que poden no servir per a res, ja que la conselleria d'Igualtat i Feminismes els ha desenvolupat només en forma de proposta:

  • “Presentarem al Ministeri de Treball i Economia Social perquè faci els deures i revisi la senyalització actual, per actualitzar-la des d’una perspectiva de gènere i inclusiva, tal com li pertoca", ha afirmat la consellera Tània Verge.
  • "No podíem esperar més, calia avançar i per això fem aquesta proposta des de Catalunya”, assegura.  

Amb detall. Concretament, s’han revisat i redissenyat 21 pictogrames per evitar qualsevol forma de discriminació, especialment per motius de sexe o gènere, orientació o identitat sexual, i aspecte físic.

  • Pel que fa als senyals que inclouen personificacions, la nova proposta combina volums amb línies rectes i diagonals, de manera que les figures humanes ja no són tan rígides i representen una diversitat de cossos més àmplia. En aquest sentit, també s’hi ha afegit uns cabells en moviment.
  • També s’han revisat senyals com els de protecció obligatòria del cap, protecció obligatòria de la vista, protecció obligatòria de la cara, protecció obligatòria de l’oïda o protecció obligatòria de les vies respiratòries, dels quals s’elimina el dibuix o forma de la cara i se'n destaquen els elements de protecció.

Què ha dit? "La senyalització inclusiva facilita que totes les persones, en la nostra diversitat, ens sentim interpel·lades davant de possibles riscos”, ha afirmat Verge. 

  • I ha insistit: "Els biaixos de gènere també afecten la prevenció de riscos i la salut laboral perquè el gènere ho travessa tot".

Categoria: Societat