Societat
Panoràmica d'Andorra
Foto: Panoràmica d'Andorra | Kévin Pesqué / unsplash.com
Llengua

Andorra aprova la nova llei del català: nivell bàsic per a tots els permisos de residència i sancions estrictes

Temps de lectura: 2 minuts
Panoràmica d'Andorra
Foto: Panoràmica d'Andorra | Kévin Pesqué / unsplash.com

El Consell General d’Andorra aprova aquest divendres una llei per impulsar la llengua catalana i que preveu sancions per a qui vulneri els drets lingüístics dels andorrans. 

Per què és important? El text quedarà aprovat per una amplíssima majoria, 25 consellers dels 28, i amb el suport de partits com Demòcrates, Concòrdia, Socialdemòcrates i Ciutadans Compromesos, és a dir, tots excepte Andorra Endavant.

D'on venim? Assolir aquest consens entre els diferents grups parlamentaris no ha estat gens fàcil i la llei ha estat modificada en moltes ocasions durant la fase de projecte. 

  • La nova llei de la llengua pròpia i oficial substitueix la llei d’ordenació de l’ús de la llengua oficial del 1999. 

Què en sabem? El gran repte del nou text legislatiu és preservar el català i garantir el dret dels ciutadans de ser atesos en la llengua oficial. En concret, per obtenir o renovar el permís de residència i treball caldrà:

  • Cursar una formació de català de 30 hores, a excepció que es pugui demostrar "un nivell adequat de la llengua", que ha de ser el nivell A1, en la primera renovació, o el nivell A2 en la segona. Aquesta mesura entrarà en vigor el 26 d'abril del 2026.
  • Fer extensius aquests nivells de català per a la resta de permisos d'immigració en un termini de cinc anys (a partir del 2029), fet que també afectarà els residents passius o els youtubers, que en una primera fase del projecte de llei n'havien quedat exclosos però que, el final, s'hi han incorporat també. 

Amb més detall. La llei preveu la creació de dos organismes que vetllaran per la correcta aplicació de la política lingüística: la Junta de Coordinació sobre Llengua i Formació i el Consell Nacional per la Llengua.

  • S'ha definit un règim sancionador precís per a qui no compleixi la llei amb tres tipus d’infraccions: les lleus, que impliquen una multa de 1.200 euros com a màxim; les greus, fins a 6.000, i les molt greus, fins a 60.000. 

Categoria: Societat
Etiqueta: Llengua