Societat
Imatge d'arxiu administració d'una vacuna
Foto: Imatge d'arxiu administració d'una vacuna | Unsplash
Salut

AstraZeneca admet que la seva vacuna contra la covid pot provocar efectes secundaris greus

Temps de lectura: 2 minuts
Imatge d'arxiu administració d'una vacuna
Foto: Imatge d'arxiu administració d'una vacuna | Unsplash

La companyia farmacèutica AstraZeneca ha admès per primera vegada, en documents oficials, que la seva vacuna contra la Covid-19 pot provocar efectes adversos com la trombosi.

Què en sabem? Ho ha avançat el diari 'The Telegraph', que també esmenta que l'empresa s'enfronta a una demanda col·lectiva per la qual podria arribar a pagar una indemnització de fins a 100 milions de lliures, uns 117 milions d'euros, ja que hi ha diversos casos de morts i lesions greus.

  • Els advocats argumenten que la vacuna va produir un efecte secundari que ha tingut efectes devastadors en un petit nombre de famílies.
  • En concret, exposen el cas d'un pare de dos fills, que va quedar amb una lesió cerebral permanent després de desenvolupar un coàgul de sang i una hemorràgia al cervell que li va impedir treballar després de rebre la vacuna a l'abril de 2021. L'hospital va trucar a la seva dona fins a tres vegades per dir-li que el seu marit moriria.
  • En total, s'han presentat 51 casos davant del Tribunal Superior.

Què diuen? La companyia, per part seva, contradiu aquestes afirmacions però ha reconegut, en un document legal presentat davant el Tribunal Superior del Regne Unit al febrer, que la seva vacuna "pot, en casos molt rars, causar trombosi".

  • Així i tot, expliquen en el comunicat que "els beneficis de la vacunació superen amb escreix els riscos associats a efectes secundaris extremadament infreqüents".
  • Els advocats de l'acusació, per part seva, mantenen que el fàrmac contra la covid-19 és "defectuós" i que, en el seu moment, es va "exagerar" la seva eficàcia.

Per acabar: Cal recordar que a la majoria dels països europeus es va limitar l'ús d'aquesta vacuna a  persones de més de 60-65 anys. Al Regne Unit també es va limitar als més grans de 40 anys i als nens a partir del mes de maig del 2021. 

Categoria: Societat
Etiquetes: Covid Salut Vacunes