Tecnologia i Ciència
Una pacient fent-se una mamografia
Foto: Una pacient fent-se una mamografia | Eduardo Briones / Europa Press
Avenços científics

Un test de càncer de mama creat a Catalunya, entre els millors invents de l'any

Una pacient fent-se una mamografia
Foto: Una pacient fent-se una mamografia | Eduardo Briones / Europa Press

L'empresa catalana Reveal Genomics ha desenvolupat un test genòmic que indica quin és el millor tractament en pacients de càncer de mama. L'invent ha estat escollit per la revista Time com un dels millors invents del 2022.

Per què és important? El càncer de mama suposa un 28,9% del total de càncers en les dones.

Què sabem? La revista Time elabora cada any una llista dels millors invents anomenada The Best Inventions of 2022. Aquesta llista inclou els millors invents que fan en el món.

  • La revista classifica els invents en categories. En concret la de l'invent català es troba a la part d'atenció mèdica.

Com funciona? L'empresa catalana Reveal Genomics és un spin-off de l'Hospital Clínic, la Universitat de Barcelona, l'Institut Idibaps i l'Institut d'Oncologia del Vall d'Hebron.

  • L'empresa catalana ha ideat un test que és capaç de detectar quin és el millor tractament pels pacients que pateixen càncer de mama.
  • La prova avalua l'activitat de 27 gens i està preparada per pacients amb càncer de mama HER2 en fase inicial, que representa un 20% dels casos.

En detall: El test és capaç de preveure precoçment el pronòstic de supervivència dels pacients amb aquest tipus de càncer. També preveu si el pacient podria respondre al tractament farmacològic abans de passar per quiròfan.

  • Són avenços importants, ja que fins ara molts pacients no tenien el tractament òptim.
Etiquetes: Recerca Salut