Tecnologia i Ciència
Foto: Senyal en directe de la tornada de la nau Orió | NASA
Ciència

VÍDEO: la nau espacial de l'Artemis I cau al mar de tornada de la Lluna

Actualitzat: Diumenge, 11 de desembre de 2022. 20:42
Foto: Senyal en directe de la tornada de la nau Orió | NASA

Orió, la càpsula de la missió lunar Artemis I, ha tornat a la Terra en haver caigut al mar a les 18:40 d'aquest diumenge 11 de desembre. Ho ha fet després d'haver-se endinsat a l'òrbita de la Lluna ara fa tres setmanes.

Has pogut seguir amb Principal el senyal en directe d'aquesta fita espacial.

Per què és important? Es tracta de la primera de les missions que ens han de portar de tornada a la Lluna més de 50 anys després. La NASA analitzarà si aquesta, que ha estat sense tripulació, garanteix la seguretat d'una futura nau amb astronautes. 

Al detall: La nau ha amarat davant de les costes de San Diego, Califòrnia, vigilada per un vaixell de la Marina dels EUA, que l'haurà de rescatar.

  • El sistema de fre ha obert un paracaigudes a 7.600 metres d’altura per alentir la caiguda de la càpsula a uns 160 km/h, que després han estat 32 km/h gràcies al desplegament de tres paracaigudes més.
  • De tornada a la Terra, ha arribat a uns 40.000 km/h i l’atmosfera reduirà la velocitat a uns 480 km/h. Aquesta resistència ha fet que la nau s’escalfi fins als 2.800 ºC i és necessari demostrar que els astronautes no correran perill.
  • Comprovar això, la validesa de l'escut tèrmic, és una de les tres proves de foc que ha de superar l'Artemis I per avançar a la pròxima missió.

Algunes curiositats: 

  • Tres maniquís (un d’home i dos de dona) viatgaven dins d’Orió per estudiar la radiació i altres paràmetres que experimentaran els astronautes de la futura Artemis II.
  • El coet llançat per portar la nau a l’espai és el més potent del món. És el SLS, capaç d’enviar més de 27 tones mètriques a la Lluna.
  • La missió semblava estar maleïda: la NASA ha arribat a ajornar fins a tres cops el llançament de l’Artemis I.

Per acabar: Orió, llançat el dimecres 16 de novembre, ha volat 25 dies i ha recorregut més de 2 milions de kilòmetres. 

Etiqueta: NASA