Tecnologia i Ciència
El llançament de l'Artemis I el 16 de novembre de 2022
Foto: El llançament de l'Artemis I el 16 de novembre de 2022 | Bill Ingalls / NASA
Ciència

Les tres proves de foc de l’Artemis I per portar-nos de nou a la Lluna

Actualitzat: Diumenge, 11 de desembre de 2022. 18:19
El llançament de l'Artemis I el 16 de novembre de 2022
Foto: El llançament de l'Artemis I el 16 de novembre de 2022 | Bill Ingalls / NASA

Una de les notícies del novembre va ser el llançament per part de la NASA de la nau Orió per engegar la missió Artemis I. Aquest diumenge 11 de desembre, la càpsula amara a les costes del Pacífic: segueix aquesta fita espacial en directe.

Per què és important? Es tracta d'una de les missions que ens han de portar de tornada a la Lluna més de 50 anys després. A més, permetrà que una dona i un home negre trepitgin el nostre satèl·lit per primer cop.

Context: Artemis I, amb la càpsula Orió, és la primera de les missions i és sense tripulació. Servirà per posar a prova la seguretat dels sistemes per repetir el 2024 sota la missió Artemis II, llavors ja sí amb una expedició d’astronautes.

En profunditat: Aquestes són les tres proves de foc que l’Artemis I ha de superar perquè la humanitat pugui tornar al satèl·lit, segons recull l’agència de notícies científiques SINC.

  • Comprovar el bon funcionament dels sistemes i operacions al llarg del viatge.
    • El desacoblament d’aparells un cop llançat el coet, la propulsió de la càpsula, la precisió dels motors per corregir el rumb i entrar dins de l’òrbita de la Lluna, l’efectivitat dels quatre panells solars que han de permetre la nostra presència permanent allà…
  • Confirmar la validesa de l’escut tèrmic d’Orió.
    • De tornada a la Terra, arribarà a uns 40.000 km/h i l’atmosfera reduirà la velocitat a uns 480 km/h. Aquesta resistència farà que la nau s’escalfi fins als 2.800 ºC i és necessari demostrar que els astronautes no correran perill.
  • Rescatar la nau un cop hagi amarat al Pacífic. 
    • El sistema de fre obrirà un paracaigudes a 7.600 metres d’altura per alentir la caiguda de la càpsula a uns 160 km/h, que després seran 32 km/h gràcies al desplegament de tres paracaigudes més. Orió haurà d’aterrar davant les costes de San Diego, California, de forma precisa i segura, a la vista d’un vaixell de la Marina dels EUA.

Què diuen? Segons l’enginyer de la NASA Carlos García Galan…

  • “Farem una missió completa: llançar el coet, arribar fins a l’òrbita de la Lluna i provar tots els sistemes: des del de propulsió i els sistemes elèctrics, fins a caracteritzar les capacitats de la nau”.
  • "El mòdul de servei europeu que porta Orió té els tancs de combustible, els d’oxigen, nitrogen i aigua, tot el necessari per sostenir una tripulació en el viatge d’anada i tornada a la Lluna, a més dels sistemes de propulsió”.

A més: El programa Artemis vol construir l’estació espacial lunar Gateway, que servirà per facilitar la tornada de la humanitat al satèl·lit i explorar Mart per a futures missions al planeta vermell.

Algunes curiositats: 

  • El nom d’Artemis ve de la mitologia grega i fa referència a la deessa bessona d’Apolo, que és com es va batejar la missió amb què l’astronauta Neil Armstrong i companyia van arribar a la Lluna el 20 de juliol de 1969.
  • Tres maniquís (un d’home i dos de dona) viatgen dins d’Orió per estudiar la radiació i altres paràmetres que experimentaran els astronautes de la futura Artemis II.
  • El coet llançat per portar la nau a l’espai és el més potent del món. És el SLS, capaç d’enviar més de 27 tones mètriques a la Lluna.
  • La missió semblava estar maleïda: la NASA ha arribat a ajornar fins a tres cops el llançament de l’Artemis I.

A partir d’ara: Orió, llançat el dimecres 16 de novembre, volarà 25 dies, 11 hores i 36 minuts, recorrerà 2,1 milions de kilòmetres i amararà a l’oceà el proper 11 de desembre.

  • Així, serà la nau feta per tripulants que més temps estigui a l’espai sense estar acoblada a una estació espacial.
Etiqueta: NASA