Tecnologia i Ciència
Imatge de l'aplicació SOFI, per a l'acompanyament de les persones grans
Foto: Imatge de l'aplicació SOFI, per a l'acompanyament de les persones grans | Cedida per Beat Content
TECNOLOGIA

Neix SOFI, l'aplicació per detectar i gestionar la fragilitat de la gent gran

Imatge de l'aplicació SOFI, per a l'acompanyament de les persones grans
Foto: Imatge de l'aplicació SOFI, per a l'acompanyament de les persones grans | Cedida per Beat Content

I si la intel·ligència artificial pogués acompanyar a les persones grans d'una manera personalitzada i tenint en compte el seu grau de fragilitat? Gràcies a SOFI, això serà possible.

  • La companyia catalana Evidenze, juntament amb Atenzia, han desenvolupat l'aplicació d'intel·ligència artificial per acompanyar a la gent gran de manera personalitzada i d'acord amb les seves necessitats.

Per què és important? Els canvis demogràfics experimentats en els darrers anys, l'augment de l'esperança de vida i la disminució de la natalitat han provocat un increment molt significatiu del pes social de les persones grans a la nostra societat.

  • Sovint, aquestes persones viuen en una soledat no volguda que empitjora el sentiment de desemparament i situació de dependència que planteja uns reptes que demanen respostes col·lectives i participades.
  • SOFI pretén millorar la vida d'aquestes persones amb el desenvolupament d'un sistema d'intel·ligència artificial per l'acompanyament al col·lectiu de manera personalitzada i tenint en compte el seu grau de fragilitat.

Al detall: SOFI és una aplicació que ofereix un pla d'exercici físic a mida, un programa nutricional setmanal, a més d'altres prestacions pensades per donar un recolzament emocional, com un radar d'activitats o un mercat social.  

  • Actualment es troba en fase de desenvolupament i és una de les propostes finalistes del projecte europeu eCare.

Qui? Ha estat impulsada per dues empreses: Evidenze, companyia experta en gestió del coneixement en la salut (amb oficines a Barcelona), i Atenzia, especialista en el terreny social i de la salut.

En profunditat: Social and Frailty Innovation (SOFI) és una solució global per a detectar, prevenir i gestionar la fragilitat d'aquest col·lectiu.

  • Aquest concepte engloba el declivi dels sistemes fisiològics d'una persona d'edat avançada amb un enfocament holístic de la salut física i mental, tenint en compte factors com l'alimentació, l'activitat física o la solitud.
  • Es tracta d'una aplicació impulsada des de dues empreses: Evidenze, companyia experta en gestió del coneixement en Salut, amb seu a Barecelona, i Atenzia, especialista en l'àmbit social i de la salut.

A la pràctica: Amb SOFI, les persones grans tindran una eina personalitzada que mesurarà el seu grau de fragilitat i els oferirà un pla a mesura per a les seves necessitats: des d'un radar d'activitats del seu interès en el seu entorn a un pla d'exercici físic a mesura.

  • El contingut que SOFI ofereix als usuaris es personalitza amb un qüestionari previ i inclou mòduls per a gestionar aspectes socials i emocionals de l'usuari.

També s'han afegit elements de ludificació per a fomentar el seu ús.

Background: Aquesta eina s'ha desenvolupat l'ajuda de diferents 'focus group' que es van realitzar a Catalunya durant les fases inicials, gràcies a institucions com l'Ajuntament de Tona i la Mancomunitat La Plana, així com en la seu de Atenzia a Saragossa.

A més, SOFI també és una plataforma web pensada perquè els professionals mèdics i d'atenció social puguin monitorar l'activitat dels seus pacients i controlar i respondre a l'evolució de les seves necessitats a temps real.

  • A través de l'aplicació poden fer un seguiment amb gràfics i estadístiques, accedir i compartir un pla de cura i fins i tot predir una situació de vulnerabilitat.

Visió global: SOFI és una solució que va més enllà, ja que amb la recopilació de dades pot usar-se per a elaborar anàlisis socioeconòmiques i determinar noves necessitats sociosanitàries per a un determinat grup de persones.

A partir d'ara: Evidenze i Atenzia convertiran SOFI en una realitat durant els pròxims deu mesos.

  • En la fase final d'aquest concurs europeu, les dues millors propostes es pilotaran amb usuaris reals a Espanya (Catalunya i Cantàbria), Alemanya i Itàlia.
Etiquetes: Mòbil Aplicacions