Tecnologia i Ciència
Demostració en viu d'un robot assistencial al 'showroom' del pavelló Catalonia al MWC
Foto: Demostració en viu d'un robot assistencial al 'showroom' del pavelló Catalonia al MWC | UPC
mobile world congress

Robots com a cuidadors: les empreses catalanes treuen múscul al Mobile

Temps de lectura: 2 minuts
Demostració en viu d'un robot assistencial al 'showroom' del pavelló Catalonia al MWC
Foto: Demostració en viu d'un robot assistencial al 'showroom' del pavelló Catalonia al MWC | UPC

Les empreses catalanes tenen el seu propi espai al Mobile World Congress, l'estand de la Generalitat anomenat Catalonia agrupa una cinquantena de companyies dedicades a la indústria tecnològica. Principal ha parlat amb Daniel Centenar, Coordinador de l'Estratègia d'Intel·ligència Artificial de Catalunya sobre el futur de la robòtica aplicada a l'assistència sanitària.

Per què és important? L'Institut de robòtica i informàtica industrial de la Universitat Politècnica ha creat un projecte que es diu Labora i consisteix a "entrenar robots per tal que facin alguna tasca assistencial per ajudar a persones amb necessitats. Ja sigui donar-los un àpat, fer companyia, apropar objectes...", segons explica Centenar.

Al detall: Aquest projecte "no pretén substituir el personal d'assistència a domicili, sinó que pretén ajudar a aquests treballadors". 

  • Ara per ara, el robot d'ajuda assistencial és un prototip, ja que "s'estan estudiant les diferents parts ètiques i socials que comporten la relació entre les persones i les màquines".
  • Es troba en fase de laboratori i s'estan començant a fer "proves de concepte" en alguns hospitals i clíniques assistencials concretes.

En profunditat: "La gent no haurà de comprar robots, sinó que es contractaran serveis concrets. Sigui per hores, dies o funcions concretes, una mica com si fos un servei a la carta", afirma Daniel Centenar.

  • La previsió és que aquest projecte pugui ser una realitat a uns 5-10 anys vista i "els robots passaran a formar part de la nostra vida".
  • Una de les línies de la Generalitat és desenvolupar una indústria pròpia de robots a Catalunya per "minimitzar costos" i "poder produir un dels productes del demà".

A més, al Mobile s'ha pogut veure una petita mostra d'aquests robots d'assistència a domicili a través d'una obra de teatre entre un actor de carn i ossos i una intel·ligència artificial. S'han ensenyat algunes de les funcions d'aquest prototip com són recollir objectes, fer tasques domèstiques o mantenir una conversa.

Finalment, La Generalitat impulsa la presència d'empreses i agents catalanes en el seu ecosistema digital al Mobile World Congress. Aquest any, 48 empreses, entitats i centres tecnològics estan ubicats al Pavelló Catalonia, situat al Hall Congress Square, CS210, representant l'ecosistema tecnològic en auge al país.