Tecnologia i Ciència
Persona fent servir l'eina de ChatGPT
Foto: Persona fent servir l'eina de ChatGPT | Matheus-Bertelli / Pexels
ChatGPT

Espanya investiga el ChatGPT: els motius

Actualitzat: Dimecres, 19 d'abril de 2023. 14:01
Temps de lectura: 3 minuts
Persona fent servir l'eina de ChatGPT
Foto: Persona fent servir l'eina de ChatGPT | Matheus-Bertelli / Pexels

Espanya ha seguit les passes d'altres països com la Xina i Itàlia i investigarà Open AI, l'empresa creadora de l'eina d'intel·ligència artificial Chat GPT.

Per què és important? Els dubtes sobre l'ús de dades personals que fa ChatGPT sobrevola a la comunitat d'especialistes en intel·ligència artificial des de l'inici d'aquesta eina.

Què en sabem? L'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEDP) ha "iniciat d'ofici actuacions prèvies d'investigació" contra l'empresa estatunidenca Open AI per "un possible incompliment de la normativa".

Què diu l'Agència Espanyola de Protecció de Dades? 

L'AEPD va demanar al Comitè Europeu de Protecció de Dades que estudiés el xat intel·ligent perquè considerava que pot tenir un impacte sobre els drets de les persones.

  • Davant d'aquesta petició, l'organisme europeu va decidir llençar un grup de treball, conegut com a task force per "fomentar la cooperació i intercanviar informació sobre les accions portades a terme per les autoritats de protecció de dades".
  • L'agència espanyola considera que l'ús d'aquesta eina requereix accions "harmonitzades i coordinades" en l'àmbit europeu.

Què va fer Itàlia? 

A finals de març, Itàlia va anunciar la prohibició amb efecte immediat de l'ús de ChatGPT després que ho ordenés el regulador de protecció de dades personals per una suposada recopilació il·lícita de dades personals.

  • L'organisme deia que l'empresa no té una base jurídica que justifiqui la "recopilació i emmagatzematge massiu de dades personals per entrenar els algoritmes de ChatGPT".
  • L'organisme assegura que ha obert una investigació i que, mentrestant, el bloqueig es mantindrà fins que ChatGPT "respecti la disciplina de la privacitat".

Com ha canviat les nostres vides el ChatGPT?

El ChatGPT és un xat amb intel·ligència artificial amb un gran ventall de funcions: des d'escriure una cançó, mantenir una conversa, o donar una resposta sobre temes diversos. 

  • Recentment, la companyia Open AI ha actualitzat aquesta eina amb una nova versió GPT-4.
  • Qualsevol persona pot produir il·lustracions de nivell professional, assajos científics, novel·les històriques i fins i tot, acabar la novena simfonia de Beethoven. 
  • Aquesta eina és més ràpida que un humà, gràcies a una enorme base de dades gegant.

Tot i això, existeix un sector de luditas (persones que s'oposen a la implantació de la tecnologia i que qüestiona el progrés, que veuen aquest avenç) com una amenaça en sectors sencers de les anomenades indústries del coneixement i el perill de plagi que

  • L'AEPD subratlla en un comunicat que "advoca pel desenvolupament i la posada en marxa de tecnologies innovadores" com la intel·ligència artificial "des del respecte ple a la legislació vigent". L'entitat considera que "només des d'aquest punt de partida" es pot dur a terme un desenvolupament tecnològic "compatible amb els drets i llibertats de les persones".

Per acabar, més d'un miler d'experts en tecnologia van presentar un contundent comunicat en què exigeixen a les empreses d'intel·ligència artificial (IA) que aturin el seu desenvolupament durant sis mesos, i als governs que procurin que es compleixi o que intervinguin per assegurar-ho.

Etiqueta: ChatGPT