Tecnologia i Ciència
El Miura 1 a la base d'enlairament de Mazagón, a Huelva
Foto: El Miura 1 a la base d'enlairament de Mazagón, a Huelva | Europa Press
Ciència

Suspès l'enlairament del coet espanyol que pot marcar una fita en la carrera espacial

Temps de lectura: 2 minuts
El Miura 1 a la base d'enlairament de Mazagón, a Huelva
Foto: El Miura 1 a la base d'enlairament de Mazagón, a Huelva | Europa Press

El llançament del Miura 1, el primer coet espanyol que podria arribar a l'espai, s'ha hagut de cancel·lar aquest matí per les fortes ratxes de vent que colpegen aquest matí els voltants del camp d'enlairament a Mazagón (Huelva). 

Què en sabem? L'empresa privada PLD Space, encarregada del projecte, ha anunciat que ho tornaran a intentar en els pròxims dies. 

  • "No tenim llum verda per al llançament. Tenim ratxes de vent a altura fora de límits i no podem realitzar l'enlairament amb les condicions de seguretat adequades".
  • "És una pena perquè estàvem preparats per realitzar-lo, però avui el dia està així i no podem seguir endavant. Estigueu atents a les xarxes socials perquè ho tornarem a intentar".

Per què és important? Si la missió es completa amb èxit, Espanya es convertiria en un dels poquíssims països del món que han aconseguit portar una aeronau a l'espai.

  • De moment, només ho han aconseguit 9 països: els Estats Units, Rússia, Xina, França, Japó, Itàlia, l'Índia, Corea del Sud i Nova Zelanda.
  • El Miura 1 també és el primer coet privat europeu.

A la pràctica: L'objectiu dels enginyers Raúl Torres i Raúl Verdú, fundadors de PLD Space, és que el Miura 1 realitzi un vol ascendent durant 80 quilòmetres i aconseguir un viatge suborbital (per posar un cos en òrbita és necessari viatjar 100 quilòmetres).

  • Si surt bé, l'aeronau abandonaria l'atmosfera terrestre i arribaria a l'espai. 
  • La nau té 12 metres de llarg, 70 centímetres. Crear-la ha costat 50 milions d'euros. 

A partir d'ara: El llançament del Miura 1 és l'antesala de la posada en marxa del Miura 5, un coet molt més gran, 34 metres, (com un edifici d'11 plantes), que permetrà transportar satèl·lits de menor mida.

  • Aquests viatges seran la línia de negoci de la companyia que pretén fer 14 missions cada any i portar 540 quilograms en cada càrrega.

A més: El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra de Ciència, Diana Morant, va visitar l'equip el passat 11 de maig la presentació del coet acompanyat.

D'on venim? El passat gener, la Generalitat va aconseguir posar en òrbita el seu segon nanosatèl·lit, el Menut, en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya. 

Etiqueta: Pedro Sánchez