Tecnologia i Ciència
Restes d'un ocell que va viure fa 3 milions d'anys
Foto: Restes d'un ocell que va viure fa 3 milions d'anys | ACN
Ciència

Descobriment històric d'un ocell que va viure fa 3,1 milions d'anys a Catalunya

Temps de lectura: 3 minuts
Restes d'un ocell que va viure fa 3 milions d'anys
Foto: Restes d'un ocell que va viure fa 3 milions d'anys | ACN

Una excavació al Camp dels Ninots de Caldes de Malavella (Girona) ha trobat l'esquelet d'un ocell aquàtic d'entre 1 i 1,5 metres que va viure fa 3,1 milions d'anys. L'investigador Bruno Gómez ha informat que les restes corresponen al 60% de l'esquelet. També han localitzat restes d'ànecs, corbs i altres animals microvertebrats, com ara talps. 

Per què és important? És el primer cop que es troba un esquelet sencer amb tots els ossos connectats, ja que fins ara només s'havien trobat restes aïllades. Aquesta informació permetrà als investigadors estudiar l'entorn paleoambiental del Camp dels Ninots.

Què diu? L'investigador explica que encara no coneixen el gènere ni l'espècie de l'au, però podria ser un flamenc o una cigonya. 

  • La campanya d'excavació està resultant "molt fructífera", comenta Gómez, que subratlla que no és habitual trobar tantes restes al nivell on han excavat aquest any, ja que habitualment estan per sota.
  • Aquesta campanya es centrava en el nivell 10 de l'excavació on hi ha moltes sorres. Gómez esperava trobar restes, però no tantes, perquè el més freqüent és trobar restes en nivells inferiors, on hi ha capes d'argila. A la sorra, les restes acostumen a ser "materials que venen arrossegats de fora".

    Què en sabem? Les restes es traslladaran al laboratori a l'espai Aquae on sis restauradors s'encarregaran de fer una primera cura dels ossos. Després, s'enviaran a Tarragona on s'estudiaran i conservaran. En la campanya treballen 22 persones.

D'on venim? El 2021, l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA) va identificar per primera vegada icnites (petjades) d’un mamífer encara per determinar de 3,1 milions d’anys. 

Situació actual: Aquest 2023 es compleixen 20 anys d'excavacions de forma continuada al Camp dels Ninots.  En aquesta àrea va existir un llac sobre un volcà on s'hi han trobat restes d'animals i flora dels últims tres milions d'anys.

A partir d'ara: En les properes campanyes, l'excavació se centrarà en el nou sector que han estrenat aquest any i acabaran el nivell actual per passar a capes inferiors. Gómez ha recordat que en les zones argiloses de la resta de sectors és on havien trobat restes més grans de tapirs, bòvids i rinoceronts. 

  • L'Ajuntament de Caldes de Malavella vol comprar els terrenys del jaciment, actualment en mans privades, per fer-hi una exposició permanent.
  • L'espai de l'excavació és privat, per tant, un cop passi a mans municipals, el primer tinent d'alcalde de Caldes, Sergi Mir, ha anunciat una inversió "a mig termini" per facilitar la feina dels investigadors que passaria per instal·lar llum i aigua, i fer un edifici per guardar les eines, a més d'una petita exposició. 
Etiqueta: Girona