Tecnologia i Ciència
Imatge d'arxiu de la Lluna
Foto: Imatge d'arxiu de la Lluna | EFE
Astronomia

L'Índia fa història en aterrar a l'inexplorat pol sud de la Lluna

Temps de lectura: 3 minuts
Imatge d'arxiu de la Lluna
Foto: Imatge d'arxiu de la Lluna | EFE

La missió ‘Chandrayaan-3’ ha allunat aquest dimecres a l'inexplorat pol sud de la Lluna on, entre altres objectius, investigarà la presència d'aigua gelada. 

Per què és important? El pol sud lunar és una zona inexplorada i plena de possibilitats per l'aigua gelada que conté: podria ser utilitzada per obtenir aigua, oxigen i combustible per a futures missions a altres planetes? I per crear un assentament permanent al nostre satèl·lit?

En profunditat: El mòdul Vikram ("valerós") ha allunat poc després de les 14:30 h (hora peninsular espanyola) al pol sud de la Lluna. Ho ha confirmat i retransmès en directe l'Organització d'Investigació Espacial de l'Índia (ISRO), tal com recull l'agència de notícies científiques SINC.

  • El descens dels últims 25 quilòmetres des de l'espai fins a la superfície lunar era la part "més crítica de l'aterratge": un petit error en el càlcul matemàtic podia tirar-ho tot per terra. Afortunadament, l'expedició ha superat els denominats "20 minuts de terror" amb una complicada maniobra.
  • El centre de comandament de la missió, el MOX, ple de científics, convidats especials i periodistes, ha començat a aplaudir d'emoció i abraçar-se uns a d'altres.

D'on venim? Chandrayaan-3 ha necessitat 40 dies per al seu recorregut des que es va enlairar el passat 14 de juliol amb el coet de llançament més gran i pesat de l'Índia.

  • L'allunatge és un èxit especial per a l'Índia, que va veure el 2019 el fracàs de la seva missió predecessora, el Chandrayaan-2, que tenia el mateix objectiu i que va fracassar justament en la maniobra de desacceleració per tocar la superfície lunar.

Què diuen? "Hem aconseguit un aterratge suau a la lluna", ha confirmat el director executiu d'ISRO, Sreedhara Panicker, segons recull EFE.

  • El primer ministre indi, el nacionalista hindú Narendra Modi, ha celebrat la fita: "Aquest moment és inoblidable, sense precedents, és el moment d'un toc de clarí d'una Índia desenvolupada [...] Vam fer una promesa a la Terra i la complim a la Lluna. Els nostres camarades científics han declarat: 'L'Índia està ara a la Lluna'".

L'objectiu: L'‘aterrizadorVirkram, juntament amb rover Pragyan, componen la missió Chandrayaan-3, els objectius de la qual són demostrar que es pot realitzar un aterratge segur i suau a la superfície lunar i desplaçar el petit vehicle explorador, a més de realitzar experiments científics.

  • Entre aquests, destaca l'obtenció dades sobre la composició mineral del satèl·lit i la presència d'aigua gelada, un valuós element per a la futura exploració espacial, en aquesta regió meridional de la Lluna. 

Visió global: Després de la complexa maniobra i l'èxit de l'operació, l'Índia es converteix al quart país en aconseguir allunar al satèl·lit, una fita només aconseguida pels EUA, Rússia, i la Xina. Així, l'Índia pretén fer-se un lloc entre les potències mundials en la cursa espacial.