Barcelona i Àrea
Joves mirant el mòbil
Foto: Joves mirant el mòbil | Pixabay
Situació lingüística

El català en retrocés entre els joves de Barcelona

Joves mirant el mòbil
Foto: Joves mirant el mòbil | Pixabay

L'Ajuntament de Barcelona durà a terme un programa amb accions concretes per augmentar l'ús habitual del català entre la ciutadania, sobretot entre els joves, i també en tots els serveis municipals que tracten amb la ciutadania.

Per què és important? Fa anys que estudis i enquestes d'usos lingüístics a la ciutat mostren una tendència a la baixa de l'ús del català, especialment en joves.

  • Els estudis lingüístics revelen que la meitat de la població no fa servir mai o quasi mai el català.

Què sabem? El programa creat per l'Ajuntament de Barcelona, inclou actuacions com: suport als comerços per l'ús del català, cursos específics per a les empreses instal·lades a la ciutat, accions amb influenciadors als centres educatius de secundària, Jocs Florals digitals, augment de la projecció de cinema en català o cursos per al personal mèdic estranger.

  • El conjunt d'accions proposades tenen com a objectiu general generar motivació per utilitzar el català com a llengua habitual, promoure els usos del català en tots els àmbits de treball així com promoure la vinculació entre la llengua catalana i la identitat barcelonina.

En dades: Segons les dades de l'Enquesta a la Joventut de Barcelona 2020, en els darrers 5 anys s'ha reduït en més de 7 punts la proporció de joves que s'identifiquen com a catalanoparlants.

  • L'ús habitual del català a Barcelona ha caigut del 35,6% al 28,4%.
  • Cap districte de Barcelona arriba al 50% d'ús del català entre els joves de 15 a 34 anys.
  • Per exemple, on parlen més català és al districte de Sarrià-Sant Gervasi i a Gràcia, amb percentatges al voltant del 43%, mentre que on menys ho fan és a Nou Barris, amb només un 5,1% dels joves o Ciutat Vella amb un 16% d'ús del català.
  • Per a la gran majoria, és a dir el 62%, el castellà és la llengua que senten i parlen.

Dades de l'Enquesta a la Joventut de Barcelona 2020 |  LA JOVENTUT A BARCELONA EL 2020

En detall: Amb aquestes dades sociolingüístiques l'Ajuntament de Barcelona s'ha posat a treballar per fer la seva aportació al Pacte Nacional per la Llengua.

Què diuen? La tinent d'alcaldia de Cultura i Educació, Jordi Martí, ha admès la reducció en l'ús del català, i que "potser les mesures arriben tard", però ha assegurat que el pla pot servir d'exemple a altres municipis.

  • El secretari general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Francesc Xavier Vila, ha dit que és tan important el que facin les administracions com la ciutadania.

 

Etiqueta: Llengua